♥ SeGalanyA AdA ♥

WelcOme To My Blog SEGALANYA ADA ThanKs For VisitiIng My BloG Dont Forget to give YoUr Comment by Syah Segalanya Ada

Koleksi Video Show syahman

Monday, October 22, 2012

Selamat Kembali

Assalamualaikum..

aiyaaa,udah lama wa xhapdate blog nie.kui3 (^_^)

kali ni xnk taip panjang2 sbb mood xde ag nk cite.sya just nk share 2 benda saje

1) jgn lupa tuk dgr lagu2 yg saya cover..wpun sumbang,tp boleh la tuk berhibur dan saja2.. yg paling latest saya cover lagu hafiz hamidun..leh je klik kat sini.

2) sya nk ucapkan selamat hari raya aidiladha buat semua kwn2,kenalan,sahabat,bff,sedara mara dan anda yg mengenali saya secara langsung mahupun tidak langsung..sowi sbb raya kali ni xsempat nk buat kad raya.kui3..

tu je hapdate kali ni..

wassalamualaikum :-)Share

Friday, September 14, 2012

Cintaku kepadamu Suami

assalamualaikum..

kisah ini membuatkan hati saya sayu membacanya..kisah ini dipetik dari blog saudara Halim Devotees..sama2 kita share

*****


Seorang isteri menangis-nangis ingin mandikan jenazah suaminya.. bapak mertua dgn polis forensik x bagi.. sambil menangis isteri berkata ini janji kami suami isteri.. jika abang mati dulu kamu (isteri) mandikanlah jenazah abang, Andai kamu (isteri) mati dulu dari abang, abang akan mandikan jenazah kamu..

dari luar bilik mayat hospital seorang ustaz masuk tanye ape hal then ustaz tu kate x pe kalau isteri nak mandikan jenazah suami.. ustaz tadi bersama beberapa org lagi temankan si isteri mandikan jenazah suaminya..

Dengan tenang isteri membasuh muka suaminya sambil berdoa, "Inilah wajah suami yang ku sayang tetapi Allah lebih sayangkan abang.. Moga Allah ampunkan dosa abang dan satukan kite di akhirat nanti.."
membasuh tangan jenazah suami sambil berkata "Tangan inilah yang mencari rezeki yang halal untuk kami, masuk ke mulut kami. moga Allah beri pahala untuk mu suami ku.."
membasuh tubuh jenazah suami smbil berkata "tubuh inilah yg memberi pelukan kasih syg pd ku dan ank2,moga Allah beri pahala berganda untukmu wahai suamiku"
membasuh kaki jenazah suami smbil berkata "dgn kaki ini abang kluar mencari rezki utk kami, berjalan dan berdiri sepanjang hari semata2 untuk mencari sesuap nasi,terima kasih abang...moga Allah beri kau kenikmatan hidup d akhirat dan pahala yg berlipat kali gandanya"

selesai memandikan jenazah suaminya, si isteri mengucup sayu suaminya dan berkata "trima ksih abang krana aku bahagia sepanjang mnjadi isterimu dan terlalu bahagia dan trima kasih krna meninggalkan aku bersama permata hatimu yg persis dirimu dan aku sbg seorang istri redha akn pemergianmu krna ksih syg Allah pd mu."

Share

Tuesday, June 12, 2012

Percubaan Pertama

Assalamualaikum...

akhirnya bermula cuti sem saya..alhamdulillah perkembangan aktviti saya memberangsangkan..insyaAllah hujung bulan nie saya akan mula bekerja dgn salah satu department di Uia. saya diamanahkan tuk membantu dia dlm menguruskan KTP..ape tu? KTP adalah Knowledge Transfer Project. ia berfungsi sbg mengaplikasikan segala knowledge dr research kepada masyarakat umum dan sektor pekerjaan..satu kerja yg cukup mencabar,tp saya cukup berminat :-) moga Allah permudahkan segalanya....

tp tu bukan citer utama posting kali nie..ari ni buat pertama kalinya saya mencuba secara "serius" peralatan studio saya..credits to sallehudin kerana byk membantu saya..alhamdulillah,ari ni sempat merakamkan dua lagu percubaan dgn menggunakan software recording..lagu yg saya record ialah Sebuah Pertemuan dan Astaghfirullah <--- (klik dkt tajuk lagu tuk dgr)

harap anda semua boleh dgr lagu2 tersebut dgn klik link diatas dan komen atau memberi cadangan agar saya boleh meningkatkan bakat ini..moga Allah membalas jasa anda semua :-)

Salam Ukhuwah,
Syahman Indie :-)

Share

Monday, May 7, 2012

Kisah seorang Munsyid

Update Aktviti

Assalamualaikum...
da lama saya xupdate cite nasyid saya..huhu..bersawang gak blog nie..alhamdulillah,28/4/2012 yg lepas, saya telah dijemput oleh lecturer saya, Dr Lihanna utk membuat persembahan utk hari sukan sebuah tadika.xtawla nape ari tu semangat sgt nk perform,sampai sana kul 7pagi ag.parent pun xsmpai ag(da lamakan xshow kat luar nie..hehe)..dok mundar mandir kat sana,tup tap tup tap saya pi makan roti canai kat kedai mamak pelita,belakang ampang point..nyum2x.nyaman tok..

kul 8.15 saya gerak ke tmpt kejadian balik..tgk2 majlis da nk start.awal la plak start majlis kali nie..pada permulaanya saya ingat saya akan perform dpn adik2 tadika,rupa2nya dpn parent mrk..OMG!! xkan la nk nyanyi 25rasul utk mak ayah budak2.huhu..nk dijadikan cite,cd player pun xleh nk play lagu 25Rasul tu,last but not least back up plan dtg,nyanyi lagu Lament dan Segalanya Ada..Alhamdulillah,penerimaan yg cukup baik.

 

 kisah yg kedua ni ag best..malu semalu2nya kowt...abis je show saya kat ampang tu,sya bergegas balik UIA tuk amik bestfrenz saya..mtk diowng temankan saya pi kenduri kawin Maryanti(ustazah pilihan)..kul 12 kami gerak ke Dewan Siantan..sampai je sana,majlis cukup meriah..kami dgn selamba sesuka hati terjah ke dlm dewan..tgk2, nape banner majlis ni lain?nape pengantin pun mcm xkenal je..saya informla kat kwn2 saya ni..diwong pun suh saya check kad kenduri..dgn slow motionnya saya kuarkan kad dan tgk...YA ALLAH!!!bukan hari ni la..esok majlisnya! malu dong...huhu.nasib baik xbg ag hadiah kat tuan rumah.ape ag,dgn kondifennya kami memasukkan hadiah dlm beg(beg kwn perempuan) dan perlahan berjalan ke luar ke parking keta..smpai je dlm keta kami gelak sekuat2nya.malunyeee....huhu

papehal pun,barakallahulakuma pn maryanti dan suaminya..moga2 mahligai yg terbina ini kekal hingga ke syurga. :-)


p/s: baca dl kad kawin tu.jgn main terjah je kenduri org.hahaha

best regards,
Share

Friday, April 27, 2012

Seminar on Sport Psychology


Reflection- Seminar Sport Psychology
Date: 21st April 2012
Time: 8 am – 4pm
Venue: Conference room, CAC, IIUM
Organizer: Me and My friends

The seminar was conducted successfully by Sport Psychology Class. Many inputs were shared within one day of seminar on sport psychology. I was one of the organizer committee. Even though it was really busiest day, I still managed to grab some input and knowledge that I want to share here.
The first session was regarding to dietitian and nutrition. It was delivered by Madam Lee Ching Lee from International Medical University. It was quite exciting session. She managed to grab the audience’s attention and make the session living in the early morning. She shared 14 messages on the diet…..nk taw ape, PM me at my FB :-)

Second session was discussing about physiotherapy and it was delivered by Mr. Abraham. Much knowledge was discussed and shared in that session especially regarding to injury. Many athletes get involve in injuries and sometime it is really hard to recover. Here the role of support and motivation from the team plays important role. Group will be effective when there is good group structure, group dynamics and group cohesiveness. These characteristics are essential to a coach and a team that finally will provide good and positive outcome among members of the team. With that, the strong team that support and help each other will exist.

The third session was conducted in forum. The panelists that time were Mr. Chan Jun Shen and Mr. Harmi Taazim. Me? I was one of the moderators that time. It was my first time conducting a forum. However, what I want to share here is what the panelist shared. The topic was sport and motivation.  Mr. Chan was the first speaker. He is an Ironman and Triathlon athlete.  He shared his experienced in iron, how stressful the sport is and etc. The most interesting part is where he had triple time injured, and the most serious injury stops him from doing sport. Because of his passion towards sport, he overcomes it very hardly. Many challenges and hardship demotivate him. He said ‘usually I walk across the school field within 5-10 minutes but because of my injury, I only managed to cross it more than 30 minutes’. In Ironman also, he faced stressful situation where he blood vomit during the game. He really can’t handle it anymore. However, his team did support him to finish up till the end of the game. This is show the important of team in a sport.

Me and Faizah conducting Forum
 Same goes with Mr Harmi Taazim. He shared with us from the commentator view and perspective. The most interesting story is where the double team of badminton player dispute to each other because of a women. However, the coach that time managed to settle the problem and make them focus on the final Thomas Cup. Once again this story shows the important of the coach in managing a team and how effective a coach to a team.  As mentioned in the book, this coach managed to develop morale within the team. Morale here means feeling within each team members that is generated by a sense of caring and belonging that is communicated within the team. Morale may generate a motivation that may direct energy in either acceptable or unacceptable ways on the team. Sadly, the last session I could not participate because I had to accompany the speakers for the refreshment.

I share with you the experience during the seminar itself. What about before the seminar? How could my team managed to organize it? And how can I relate it with leadership effectiveness and decision making and also organizer as an effective group? Let’s begin with the first day of selection the committee.

The selection of the committee was conducted in syura. It is good because we suggest the candidate and vote the qualified one. As a result, Haire Kadari became Programme Manager and Nor Syafiqah as Assistant Programme Manager. And me? I was appointed as Head of Public Relation. My task was very “easy”. I had to call and invite all speakers, VIPs and VVIPs. Huhuhu.

As usual, the program had communication problems. For me, it was very stressful situation when someone did my job without my acknowledgement. At the end, me and my team who suffered enough.kuang2x. However, we managed to tackle the problems. Cooperation and understanding between my PR members was the key we managed get through all the problems. I tried to create sense of belonging among my team and the most important thing, I did “group binding” among us. For me, it is important to meet face to face to discuss and solve the problems together and it is known as group integration. We shared our opinion and conclude it. Making decision that been agreed among team members was essential. It leads to mutual understanding and everyone got clear picture of the each task. The quality of decision making should be at higher level in attaining overall goals and objectives of the group that should considered.

Besides that, I also assigned each members of PR to a specific job. Alhamdulillah, it helps me in handling my job. Thank God I got good colleague. They were like a professional worker which had more than 5 years’ experience. Supposedly I divide the task as early as I can and it was my mistake because take it too long. Leadership within the group is important to a team because it lets the members inside it acknowledge their role and they feel appreciated because they are given a trust to do the task.

On the other hand, feedback is also important in organizing an event. Without it, we don’t know the exact weakness and limitation that we are supposed to encounter before the big day. For example, I once asking my PR members regarding the attendance of VIP, however, they could not get the feedback as we planned because all the VIPs were busy and hardly to provide the accurate response. Sometimes, they changed their plan from not attending to attending. It makes our task become more difficult to confirm the exact total who attends for the seminar. In short, providing feedback is essential to committee because we can utilize the information and prepare what is supposed to be prepared.

Other than that, time constraint also became one of the challenges when we preparing for this event.  Because of it, most of us had to do critical decision to solve a problem. Limitation of the time make the movement of committee a little bit exhausted the day before of the programme. Many things had to be prepared within a limit time. And some of the jobs that were distributed could not be done. For example, sponsorship cannot find a company who willing to support our programme. According to procedure, the duration to get the sponsor from outside is 3-4month before the programme. However, our seminar on sport psychology was managed only within 2 month. 

The best part that I will never and ever regret is the experience. It is really hard to conduct a big event with 300 participants within 2 months. It takes a lot of effort to make it happened. Besides that, me myself also gain new experience in handling outsider and VVIP in terms of the procedure, the way we talk with them, what should we provide to them and etc. it is totally different with Taaruf Week that I became Head of PC. In addition, I also had a chance to know the whole members of the sport psychology class. In other sections, it is really hard to recognize people inside the class and sometimes I don’t realize that person is also in the same class with me. The most interesting part is, this seminar test us with how to cooperate, work together and communicate with 41 people inside the class that have different personality, different views, different experiences and different principles.

Last but not least, before I stop my reflection, I would like take this opportunity to say thank you to my colleague, PR, who did a great job back day, and make the seminar, happened successfully. I know that most of them busy with another assignment, homework and etc., but they managed to handle it very well. Well done PR!!! Finally, the one and only one, we called her as our mother…DR HARIYATI SHAHRIMA for giving us this experience…. 

 We Love Sport Psychology
Best regards,
Syahman

Share

Sunday, March 18, 2012

Special Offer

Tawaran Terbaru dr Aman Studio

Assalamualaikum..

Aman Studio skg menawarkan perkhidmatan recording studio kpd mrk yg berminat tuk menceburi bidang nyanyian..khas buat mrk yg berada dikawasan ampang or gombak..kami akan menyediakan kenderaan tuk tempat kami (harga rm50 xtermasuk dgn transport)..ape lagi,hubungi kami tuk mencuba..

p/s: Harga boleh dirunding lagi (^_^)

Share

Wednesday, February 22, 2012

Ulasan psikologi sukan

Dadah sbg pencetus motivasi?

Doktor 'penggera'
Oleh Sukhairi Abd Thani
sukhairi@bharian.com.my
2012/02/20

SCHZUAN (dua dari kanan) ketika menerima Skim Hadiah Kemenangan Sukan (SHAKAM), Disember lalu

Schzuan buat pendedahan doktor beri suntikan, pil ketika latihan pusat

BAGAIKAN jam loceng!

Itu kata Schezuan Ahmad Rosely, rakan seangkatan kuartet 4x400 meter Mohd Yunus Lasaleh yang didapati gagal ujian doping ketika beraksi menjulang emas di temasya Sukan SEA Indonesia 2011, berkaitan dengan seorang doktor dari Bulgaria yang setiap awal pagi didakwa memberikannya suntikan ketika menjalani latihan pusat di Brunei, pertengahan Oktober tahun lalu.
“Dia akan berada di sisi seawal jam 7 pagi untuk menggerak saya daripada tidur kecuali Sabtu dan Ahad untuk memberikan suntikan dan selepas menjalani latihan diberi pula pil. Saya difahamkan pil yang diberi adalah berlainan mengikut acara masing-masing.

“Apabila bertanya, dia (doktor) kata, ia adalah untuk memulihkan tenaga. Mengenai suntikan pula saya musykil kerana kebiasaannya suntikan diberi seminggu sekali, ini tidak, setiap hari diberikan,” katanya.

Namun begitu Schezuan lebih keliru dengan pemberian pil berbanding suntikan di lengan kiri kerana sebaik saja menelan pil itu, dia merasakan lebih ‘ringan’ berbanding biasa.

“Saya tidak pernah mengamalkan pengambilan sebarang pil sebelum ini dan ada merujuk kepada senior dan memberitahu mereka juga pernah memakan pil itu.
Walaupun saya meragui dengan suntikan setiap hari itu, saya tidak dapat merasa sebarang perbezaan terhadap diri saya seperti pil,” katanya yang dikalung pingat oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, awal Disember lalu.

Seramai 13 atlit olahraga menyertai kem latihan pusat di Miri bermula 24 September lalu dan seterusnya berangkat ke Brunei 15 Oktober sebelum pulang semula ke tanah air, 8 November 2011.

-Dipetik dari Berita Harian-

Dunia sukan takkan lepas dari pelbagai masalah atau isu hangat.Baru-baru ini kita dikejutkan dgn kekalahan teruk skuad Uber Malaysia dalam pusingan kelayakan dan macam2 lagi.Tp saya lebih tertarik dengan isu hangat diatas nie. Doktor Penggera.Itulah topik yang diberikan oleh wartawan ini.

Berita ini membuatkan saya terfikir dimana peranan MSN dan mereka yg terlibat dlm bidang ini.Bagaimana penyalahgunaan dadah boleh terjadi dlm kalangan atlet sukan Negara kita.Di negara lain,atlet itu sendiri yg mengambil dadah,tp di Negara kita,ia di berikan oleh doktor atlet itu sendiri.kita sedia maklum bahawa penyalahgunaan dadah adalah salah disisi undang2 dan ia juga membawa kesan yg buruk dlm jangka masa yg panjang terhdap individu terbabit.

Wujudnya satu persoalan yg boleh kita pertikaikan disini iaitu adakah kemenangan atlet2 negara kita selama ini adalah berdasarkan motivasi dan semangat juang yg tinggi utk memertabatkan nama Negara dimata dunia ataupun ia telah disebabkan oleh faktor luaran seperti pengambilan dadah Banyak alternatif lain yg boleh diambil oleh pihak MSN utk menjana motivasi para atlet sukan Negara antara insentif dlm jangka masa pendek dan panjang,peluang latihan bersama jurulatih luar Negara yg mantop, dan lain2 lagi.bukan dgn mengambil jalan singkat tuk menggapai kemenangan..

MSN perlu mengambil perhatian yg serius terhadap isu ini krn ia melibatkan maruah Negara sendiri selain memberi implikasi yg buruk terhadap persepsi masyrakat terhadap atlet2 negara kita sendiri.

itu sahaja komen yg dpt saya kongsi sbg salah satu tugasan utk kelas Sport Psychology.moga2 ulasan yg simple ini dpt dimanfaat oleh semua org..Wassalam.Share