♥ SeGalanyA AdA ♥

WelcOme To My Blog SEGALANYA ADA ThanKs For VisitiIng My BloG Dont Forget to give YoUr Comment by Syah Segalanya Ada

Koleksi Video Show syahman

Saturday, September 24, 2011

Interview The Torch 2nd Issue

Photoshot for IIUM Newspaper

Assalamualaikum...alhamdulillah,jumaat lepas telah selesai sesi temuramah dan photoshot tuk 1st newspaper in IIUM-THE TORCH-..ia merupakan hasil kerjasama dr NST yg telah memberi panduan dan tunjuk ajar kepada pelajar2 uia tuk menghasilkan surat khabar keluaran universiti sendiri.alhamdulillah,the torch akan mengeluarkan 1st issue mrk jumaat minggu dpn.lebih 5000 cetakan akan diedarkan di matrik uia,uia gombak dan kuantan.dptkan keluaran mereka yg pertama minggu hadapan :-)

sekitar interview:-


Share

Tuesday, September 20, 2011

my latest update

Sekitar Raya Aidilifitri 2011

Assalamualaikum..Selamat Hari Raya semua.. :-)

first of all,saya nk mtk maaf byk2 sbb da lama xupdate blog ni dgn cerita2 terbaru saya.aktivti harian saya sgt2 la sibuk sejak lepas dari hari raya hari tu.alhamdulillah,aktiviti saya dipenuhi dgn program2 yg penuh dgn pengalaman dan kenangan yg cukup indah.InsyaAllah saya akan upload pic program2 yg saya sertai kemudian hari..

tp untuk kali ini,saya sajikan kawan2 semua dgn beberapa babak kisah hari raya family saya yg lepas..enjoy it! v(^_^)v


Share

Saturday, August 13, 2011

Berbuka Puasa

Reunion Sri Abim Al-Hikmah

Assalamualaikum....

13 Ogos 2011,yup,tarikh ni la kami semua berkumpul kembali setelah lama berpisah.yela,time camni je la dpt jumpa balik.Kami adalah ex Sri Abim Alhikmah..setelah lama berpisah..huhu..lau saya xsilap,kami adalah student darjah 6 tahun 2000.

masing2 da berubah wajah mrk,tp ade gak yg masih sama.masing2 da menunjukkan kemachooan dan kecutetan..hik3.yela,bila da lama xjumpa,byk citer yg nk dikongsi..ade yg da grad,ade yg sedang mengambil ijazah(macam saya),ade yg sambung ijazah..ade yg dah kawinnn..yg ade anak je belum ag.hehehe..tp ade gak yg telah pergi mengadap Illahi (al-fatihah buat arwah Illias & Cg Munirah).So,saya mls nk taip da,just share pic ngan awk semua ek :-)

Pengarah jamuan: Nur Izzati Ibrahim
Bendahari: Nur Izzati Ibrahim
Lokasi: Restoran Syam
Tetamu undangan: Hamzi,Akmal,Marzuqi,Syahman,Izzati Ibrahim,Izzati Yahya,Amirah Syazana,Farah Ilane,Syakira,Huda...kan kan?semua da cute n macho kan?hehe..ini la kwn2 saya time skul rendah dan smpai la skg..hehe.

k la,smpai disini sahaja kisah saya kali nie..selamat malam dan selamat berpuasa
Share

Wednesday, August 10, 2011

Cuak dibulan ramadhan

Kisah Telekung

Assalamualaikum..
Salam Ramadhan..

posting kali ni,saya nak berkongsi dgn pembaca semua.sebuah kisah yg patut diambil perhatian oleh kaum2 wanita dan sewaktu dengannya..ini bukan kisah rekaan atau ciptaan atu mainan,tapi ia adalah benar..

kisah ini bermula apabila saya menunaikan solat terawih di masjid Kubang Kerian.Pada mlm tu saya memandu kereta bersendirian.Alhamdulillah,saya dpt selesaikan terawih dgn sempurna.Mata da sgt mengantuk,ape lagi,saya mula langkah utk pulang.Dlm perjalanan pulang,jalan disekitar rumah saya sunyi tanpa kereta (jalan kampung kan).Sehinggalah saya smpai dipersimpangan lampu isyarat..

Sambil menunggu lampu isyarat hijau,saya layan lagu2 saya..tiba2 rasa seram sejuk pulak mlm tu..alrite,lampu dah hijau,saya pun gerak dan belok ke kanan..sewaktu saya belok,tiba-tiba saya ternmpk DUA LEMBAGA PUTIH dalam kereta..pemandunya org muda,sebelahnya org tua!!! YA Allah,terkejut saya ! sambil mengucap dan berzikir,saya amati lembaga2 putih itu..(dah la xpakai cermin mata)..rupanya2 wanita..fuuuhhhhh~lega rasa hati..tp cuka tu xhilang smpaila rumah..

pengajaran dari kisah ini,tolonglah cover2 skit bila anda dlm telekung solat.bukan pe,malam2 buta,sape yg xcuak.kalau kena pakcik yg ada sakit jantung,mmg konfom jalan terus da...huhu..peace no war v(^_^)v


cuak x lau jumpa tengah2 malam? (Sekadar Gambar Hiasan)

saya jugak nk maklumkan disini buat pembaca semua,saya baru sahaja berborak dgn solo kumpalan saya dulu yg sekarang ni berada di Mesir,insyaAllah tahun depan NURFANTZ akan kembali ke persada seni nasyid.doakan kami dapat merealisasikannya..amin




inilah gmbr kenangan Nurfantz dulu.dan disini jugala saya mengenali halim devotees

p/s:bulan 9 & 10 ni mmg byk program.mmg konfom saya sibuk sgt2..aiya...xcaya tgk jadual sebelah kiri tu
p/s2: terbaca saya sebuah cerita tntg industri nasyid tanah air dr sebuah kawan baik saya aka abg nasyid saya.sila klik ----> sini

Share

Sunday, July 31, 2011

Alhamdulillah

Ramadhan AlKareem telah kembali

Assalamualaikum..
Salam Ramadhan (^_^)


Dari Abu Hurairah r.a. bahawa Nabi s.a.w. bersabda; “Sesiapa yang berpuasa Ramadhan dengan penuh keimanan dan pengharapan, akan diampunkan segala dosa-dosanya yang terdahulu"(Bukhari & Muslim)


Huraian
1. Antara keistimewaan puasa ialah Allah S.W.T. akan menggandakan pahala bagi orang-orang yang berpuasa melebihi amalan-amalan yang dilakukan pada bulan-bulan yang lain.

2. Orang yang berpuasa dengan penuh keimanan dan ketaqwaan serta mengharapkan keredhaan Allah, maka baginya keampunan dari segala dosa-dosa yang pernah dilakukan itu.

3. Ramadhan adalah bulan yang paling mulia di mana di dalamnya terkandung seribu keberkatan. Malah pada bulan inilah juga Allah S.W.T menurunkan kitab al-Quran.

Rasulullah s.a.w bersabda yang maksudnya: “Apabila datangnya bulan Ramadhan, pintu-pintu syurga dibuka, manakala pintu-pintu neraka ditutup, syaitan dirantaikan.”(Bukhari & Muslim)


Huraian
1. Perkataan Ramadhan berasal dari kata dasar ‘ra-mim-dal’, yang bererti “panas” atau “panas yang menyengat”. Perkataan ini berkembang sehingga ertinya membawa maksud “menjadi panas atau sangat panas”, atau diertikan juga sebagai “hampir membakar”. Oleh itu makna Ramadhan boleh diringkaskan sebagai waktu atau keadaan di mana seseorang merasa panas, mulut terasa kering dan tenggorok terasa haus disebabkan sedang berpuasa.

2. Manakala perkataan puasa dalam bahasa Arab disebut ‘Siyam’ atau ‘Soum’ Kedua-duanya berasal dari kata dasar ‘Sa-wa-ma’, di mana secara etmologinya bererti menahan diri daripada segala yang dilarangnya serta mengikuti apa yang diperintahkan-Nya. Hal ini dapat diwujudkan dengan adanya perasaan takut (taqwa) kepada Allah S.W.T.

3. Pada bulan Ramadhan umat Islam diwajibkan berpuasa kerana dengan puasalah nafsu akan terdidik. Bahkan dengan rahmat Allah S.W.T di bulan ini segala syaitan dan iblis dibelenggu dan Allah juga membuka pintu syurga dan menutup pintu neraka. Maka dalam situasi demikian kita hendaklah mengambil peluang untuk menguatkan jiwa dan rohani dengan mengerjakan amal ibadah seperti sembahyang tarawikh dan membaca Al Quran sesuai dengan kemuliaan dan kebesaran bulan tersebut.

4. Selain itu Allah S.W.T juga memberikan dorongan untuk kita berusaha memperbanyakkan ibadah dengan melipatgandakan pahala pengamalnya serta disediakan satu malam yang lebih baik iaitu ‘Lailatul Qadar’ di mana kelebihannya menandingi 1000 bulan malam-malam biasa.


moga2 ramadhan tahun ini kita berjaya memperoleh keberkatan darinya..mana tahu kita xkan bertemu dgn ramadhan yg akan datang.oleh itu,sama2 kita mengejar rahmat ramadhan kali ini.anggapla ini adalah ramadhan terakhir kita

Salam Ramadhan buat semuaShare

Wednesday, July 6, 2011

Show Kesempurnaan Mencintaimu

Persembahan SMKTIS Kapar

Assalamualaikum semua...kali ni syah nk share video show syah dan gambar kat SMKTIS tempoh hari..syah perfom sebyk 4buah lagu iaitu Carilah Cinta,Segalanya Ada,Kesempurnaan Mencintaimu dan Ditangisan Cinta.

pada permulaan persembahan kurang memuaskan krn ada masalah teknikal tp alhamdulillah dapt catch up balik time lagu kedua..syukur gak malam tu mendapat perhatian dr Datuk KYM dan penonton.Lagu Ditangisan Cinta telah berjaya menarik perhatian penonton..ramai gak yg mendapatkan cd album nasyid indie vol1..


utk akhirnya,terima kasih buat Cg zakma yg sudi menjemput saya buat kali kedua ke sekolah

Bro Hairie yg jd PA saya mlm tu,nice work bro

Bro Mokhtar yg duet lagu Ditangisan Cinta,we really nailed that song bro.thanks for ur effort.

my friend yg turut hadir mlm tu (sbb ayah dia pengetua kat situ)


dan penonton yg support show saya mlm tu..thanks byk2..kenangan mlm tu cukup indah dan yg terbaik buat saya..


terima kasih warga SMKTIS Kapar. luv u all (^_^)

Share