♥ SeGalanyA AdA ♥

WelcOme To My Blog SEGALANYA ADA ThanKs For VisitiIng My BloG Dont Forget to give YoUr Comment by Syah Segalanya Ada

Koleksi Video Show syahman

Monday, November 8, 2010

Big Project of Psychology

The Clots & PortFolio Day of Psychology

Assalamualaikum..

kali ni nk share ngan kwn2 portfolio day bg course subjek yg syah amik utk sem nie..actually project ni da lepas lama da..br skg terasa nk hupdate dlm blog..kui3.sebelum syah nk proceed dgn "big project" ni,syah nk kenalkan dl ahli kumpulan the clots kami nie..

saat mula2 disatukan masing2 xbyk ckp sgt.yela,1st time kan.kami dipilih dgn cara 'lucky draw'..sape yg dpt nama yg sejenis,maka dia la dlm kumpulan tu.mcm biasala.oleh sbb kekurangn lelaki,maka syah je la sowg2 dlm kumpulan tu,diapit oleh 3gadis yg come lote :-)
Group ni adalah dr subjek Learning Psychology di ajar oleh Dr Lihanna Borhan.throughout the semester,syah really enjoy kelas dgn dia.relaks,mudah paham n dia pun baik ati.

Tujuan kami dimasukkan dlm group bukan sahaja utk group asgment,tp rupa2nya tiap2 minggu kami kena submit reflection tentang ape yg kami belajar utk minggu tu.mmg memenatkan jugak sbb tiap2 minggu kami kena jumpa n buat discussion.tp nth kenapa,syah rasa suka sgt2 jd sebahagian dlm group nie.ade kwn syah tanya,nape xemailkan sahaja benda yg kena bincangkan tu.tp syah jwb,mrk ni la yg membuatkan kita akan rasa tenang,relaks..pe yg kita bincang sama2,benda tu la akan melekat dlm ingatan kita.plus,masing2 ade celoteh sendiri,membuatkan hubungan sesama kita akan jd lebih erat.Alhamdulillah,atas ukhuwah yg dibina ni,akhirnya group syah dpt marks yg paling tinggi.xpenah ag syah dpt marks utk group setinggi tu..tanxz to all of u fr ur commitment.

First skali,syah nk kenalkan Nur Hafizah Azmin..haaa..ni orngnya

Fiza dibelah kiri ok

mungkin 1st kita tgk pada nama,pada penampilannya,mungkin dia ni adalah org malaysia.tp sebenarnya bukan..kecik molek orgnya,bila wak kerja kumpulan,dia la yg suka nk menaip.katanya dia suka BI dan itu cara dia nk imporved writing skill dia.seorang yg jenis bersederhana dlm percakapan.idea dan pemikiran cukup bijak.bila syah pinjam note dia,penuh ruang dlm kertas tu.pe yg mdm ckp,dia akan tulis mengikut pemahaman dia sendiri.fiza ni adalah org brunei..hehe..

Yang kedua..haaa,yang asal kelantan skali ngan syah.ape ag,da asal kelantan,selalu la pot pet pot pet dgn dia.orgnya kecik molek,suka merempit sehingga pernah rempuh bunga2 ditepi jalan..hahaha.tgk pada penampilan mmg xkan sama bila kita dekatinya.Syah panggil dia sailormoon sbb mata dia lebih kurang sama dgn kartun tu.Jenis yg ade prinsip sendiri n suka mengusik org.org yg dia suka usik ialah aida la.haha.xsuka terhutang budi pada org lain.bila rasa wak org susah ati,terhutang budi,dia akan kol org tu,mtk maaf pada org tu,tanya sama ade halal ke x dan lain2 sehinggala hati dan perasaan dia tenang.dan yg syah suka tentang dia,selalu mengingatkan org lain.Pot pet dia la yg menceriakan suasana dlm group syah..ni pun bila tulis tntg dia,wak syah gelak2..mcm2 la dia nie.kih2.lupa lak.nama dia Nor Atiah Ahmad,org Pasir Mas kelate..n kawan2,sowi,she's not available dah :-|

Nor Atiah Ahmad

the next one is Nur Asyiqin Abbas.jenis yg pemikaran selalu kedepan dgn idea2 bijak.tinggal kat sg buloh (sowi xdpt pi raya umah ari tu)..dia ni jenis hyperactive skit2.bukan pe,subjek psyc yg dia amik byk,n time tu jugakla dia byk asgmnt.dia still dpt bahagikan masa utk group kami.kesana,kemari.ish2.dlm group kami,dia la yg lead utk ape2 topic yg kami kena buat.the whole idea kebykkan datang dari dia.orgnya baik ati,bertanggngjwb dan yg mudah masuk dgn org.haaa..dia nagn atiah la yg rempuh bunga2 tepi jalan.haha.gara2 nk siapkan kerja portfolio day..macam2 la korang nie..

Syiqin aka assyiqin

last but not least..orgnya putih gebu.kdg2 bila ckp ngan dia,syah sendiri xpaham.hanya atiah je yg paham percakapan dia.even,atiah nie dok pot pet dlm bahasa aida lak.haha.berasal dari indonesia.seorang yg kdg2 blur kdg2 pandai.syah masih ingat ag bila sampai satu ketika,otak kami da tepu sehinggakan xdpt nk siapkan kerja dlm masa satu hari,si aida ni dah jadi "xbetul"..bukan gila k!tp perangai jd mcm budak2.chumel~ haaa,time tu la blur dia dtg.tp bila dia betul2 fokus.haaa amik.semua explanation dtg dari dia.kiranya Syiqin yg lead,aida yg elobrate,fiza topap2kan dgn ayat dia yg mantap and atiah sumbang idea dr sudut agama and creative..lupa lak,nama dia Aidal Masrura

Aidal Masrura

mana si jejaka ensem ni?haha.xkanla nk kenalkan gak kot.tu,tgk pic syah kat bwh skali.haha.muka mcm pe da...Btw,portfolio day adalah salah satu group assgmnt yg kami kena sertai dan kena siapkan.kami diberi pilihan samada nk buat demo,movie show or presentation.so,group kami pilih utk buat demonstration.Topik yg kami pilih short term memory n camne teknik nk menghafal information agar ia kekal dlm long term memory.

"The name for our game was called, “Now you see it, now you don’t!” and in order to play, the participant was given 2 minutes to view 18 items in box 1 where they have to memorize as much items as possible. The items included pen, pencil, tissue, map pins, ring, comb and lots more. After the 2 minutes, they were required to list down the items that they remember in 2 minutes on a sheet of paper that we have provided. Following that, we would explain to the participant the 5 memory techniques to increase their memorization ability and asked them to view another 18 different items in box 2. Finally, they had to list down the items again on the same sheet of paper and compared their results with the previous one when they were not taught about the memory techniques."

Haa.paham x?ni la petikan dlm report kami.ayat atas tntg cara game kami.xpaham,paham2kan la ek.mtk adik utk translatekan.kih3.Alhamdulillah pada ari tu,peserta yg dtg join n test game kami lebih kurang 30 org.mmng xcukup tgn utk demonstrate pada student lain.sehinggakan kami terpaksa tukar syif utk solat n smpai xsempat makan.tp overall,keputusan yg kami dapt mmg ade improve yg mana terdapt perbezaan antara menggunakan teknik dan yg xmenggunakan teknik..cukup2 happening utk portfolio day.penat lelah kami,susah payah yg kami lalui,akhirnya berbaloi gak. :-) ni adalah sebahgian dari gambar2 ari kejadian.cehhh..

Syiqin dgn poster Psyc

Sempat lagi bergambar dgn bahan2 pameran

Nor Atiah & Aida masrura

Aida dgn bahan pameran

Khusyuk memberi penjelasan kepada peserta

Bergambar dgn bahan kumpulan kami
(ada lagi ok bahan2 lain..bukan tu je)

Ini la group kami "The Clots" luv them so much

selesai dgn portfolio day,amik gambar la

dari kiri : aida, syahman & syiqin

satu hari xmakan..lapar~

jd untuk akhirnya..sob3 :'-( ...-sedih sbb dah nk abis sem nie..kena pisah dgn group nie-syah nk ucapkan byk2 terima kasih buat rakan2,aida,syiqin,fiza,atiah koz sudi menerima diriku ni seadanya didalm group the clots.semua yg kita lalui,tempuhi,susah senang,suka duka(cehh) sepanjang satu sem ni merupakan satu kenangan yg xmungkin akan syah lupakan.personally,group ni la yg terbaik penah syah ada.hope next time group ni juga la yg akan bersama dgn syah.semua dlm group nie memenuhi kriteria sebuah group..

tanxz utk fiza koz sudi menjadi penaip,hik3.buat aida,sowi koz selalu usik kamu.asyiqin,tanxz utk support saya n selalu tolong saya wpun kamu tahu kamu sendiri kejra bertimbun.n atiah,tanxz koz selalu ingatkan saya pe yg patut n xpatut.tanxz koz always be there for me.really luv u guys. and skg da windu pada the clots..sob3. tanxz 4 everything.

Wsalam... :'-(Share

3 comments:

Anonymous said...

thanks syahman coz masukkan citer the clots dalam blog..n nk berterima kasih jugak kat syahman sbb sabar layan kerenah kitorang ni..n korang mmg terbaik!!!
-asyiqin-

Syah Segalanya Ada said...

haha..karenah kita semua tu yg menceriakan group kita taw :-)

Ibu HANNA said...

baru jumpa blog ni, and thank you, my tiredness today has just gone away after reading this.

:)

-dr hanna