♥ SeGalanyA AdA ♥

WelcOme To My Blog SEGALANYA ADA ThanKs For VisitiIng My BloG Dont Forget to give YoUr Comment by Syah Segalanya Ada

Koleksi Video Show syahman

Sunday, November 28, 2010

Promotion Page

Edit Welcome Page

Assalamualaikum...

sementara menantikan cuti sem ni abis,syah sempat la skit2 meng'edit' beberapa gambar sbg promosi utk fan page syah..huhu..so simple..ni pun sbb terbuka org punya page. :-)


Share

Friday, November 19, 2010

Single Terbaru

Demo Kesempurnaan Mencintaimu




Bayangmu seakan memintas
Halus menyapa naluriku
Yang sering meminta tuk didampingi
Betapa aku mendambakan
Harapan dan jua perhatian
Mengiringi setiap langkah ini

Dan seketika ku terlupa
Pada resah yang membaluti
Sakit yang ku rasai
Bagai penawarnya ku temui
Kau menyembuh lukaku dengan
Sebaris kata menjadi candu
Yang aku tagihi selalu

Di sisimu aku damai
Jiwaku tenang bagai dibuai
Sentuhan emosi yang membelai
Merinduimu kesabaran
Menyanyangimu kekuatan
Anugerah yang tiada ternilai

Tiada yang dapat ku beri padamu
Setara dengan kehadiranmu itu
Kerna ada kau bersamaku
Buatku merasa
Kesempurnaan mencintaimu
Share

Saturday, November 13, 2010

Rangkuman Kisah bulan 10

Berlakon & Pertandingan Kuiz Arab

Assalamualaikum wbt..

hari ni xleh nk update lama2 sbb syah kena fokus utk study last paper esok..dev. psychology..pray for me ok..entry kali ni syah nk share beberapa pic yg syah xsempat nk upload sblm nie..

utk pengetahuan semua,syah tolong kwn syah -faiz- utk asgment dia sem ni..kena berlakon jd watak ayah..haha..mentang2la muka syah ni mcm org tua..kih2.ceritanya ialah tntg kemalangan jalanraya..ala,pandu cermat jiwa selamat la..xlama pun berlakon.utk last shot je. alhamdulillah,semua berjalan dgn lancar.thanks to him sbb bg peluang ni. :-)


mesti xnmpk syah kan kat ne..haa tu,atas skali,terselindung..
pakai bj pagoda n songkok kain pelikat.kih3


next lak syah kena wakil kelas utk pertandingan quiz arab antara kelas lain..hik3..memang pertandingan sengit antara kami.alhamdulillah,kami dpt johan utk pertandingan tu.team kami terdiri dari syah,jefri,atikah,siti dan dua2 org lagi dr kelas ustzh zeti..mmg best sgt2 koz dpt tmbh ilmu tntg arab. :-)

Kenangan di kelas arab lvl3
Share

Monday, November 8, 2010

Big Project of Psychology

The Clots & PortFolio Day of Psychology

Assalamualaikum..

kali ni nk share ngan kwn2 portfolio day bg course subjek yg syah amik utk sem nie..actually project ni da lepas lama da..br skg terasa nk hupdate dlm blog..kui3.sebelum syah nk proceed dgn "big project" ni,syah nk kenalkan dl ahli kumpulan the clots kami nie..

saat mula2 disatukan masing2 xbyk ckp sgt.yela,1st time kan.kami dipilih dgn cara 'lucky draw'..sape yg dpt nama yg sejenis,maka dia la dlm kumpulan tu.mcm biasala.oleh sbb kekurangn lelaki,maka syah je la sowg2 dlm kumpulan tu,diapit oleh 3gadis yg come lote :-)
Group ni adalah dr subjek Learning Psychology di ajar oleh Dr Lihanna Borhan.throughout the semester,syah really enjoy kelas dgn dia.relaks,mudah paham n dia pun baik ati.

Tujuan kami dimasukkan dlm group bukan sahaja utk group asgment,tp rupa2nya tiap2 minggu kami kena submit reflection tentang ape yg kami belajar utk minggu tu.mmg memenatkan jugak sbb tiap2 minggu kami kena jumpa n buat discussion.tp nth kenapa,syah rasa suka sgt2 jd sebahagian dlm group nie.ade kwn syah tanya,nape xemailkan sahaja benda yg kena bincangkan tu.tp syah jwb,mrk ni la yg membuatkan kita akan rasa tenang,relaks..pe yg kita bincang sama2,benda tu la akan melekat dlm ingatan kita.plus,masing2 ade celoteh sendiri,membuatkan hubungan sesama kita akan jd lebih erat.Alhamdulillah,atas ukhuwah yg dibina ni,akhirnya group syah dpt marks yg paling tinggi.xpenah ag syah dpt marks utk group setinggi tu..tanxz to all of u fr ur commitment.

First skali,syah nk kenalkan Nur Hafizah Azmin..haaa..ni orngnya

Fiza dibelah kiri ok

mungkin 1st kita tgk pada nama,pada penampilannya,mungkin dia ni adalah org malaysia.tp sebenarnya bukan..kecik molek orgnya,bila wak kerja kumpulan,dia la yg suka nk menaip.katanya dia suka BI dan itu cara dia nk imporved writing skill dia.seorang yg jenis bersederhana dlm percakapan.idea dan pemikiran cukup bijak.bila syah pinjam note dia,penuh ruang dlm kertas tu.pe yg mdm ckp,dia akan tulis mengikut pemahaman dia sendiri.fiza ni adalah org brunei..hehe..

Yang kedua..haaa,yang asal kelantan skali ngan syah.ape ag,da asal kelantan,selalu la pot pet pot pet dgn dia.orgnya kecik molek,suka merempit sehingga pernah rempuh bunga2 ditepi jalan..hahaha.tgk pada penampilan mmg xkan sama bila kita dekatinya.Syah panggil dia sailormoon sbb mata dia lebih kurang sama dgn kartun tu.Jenis yg ade prinsip sendiri n suka mengusik org.org yg dia suka usik ialah aida la.haha.xsuka terhutang budi pada org lain.bila rasa wak org susah ati,terhutang budi,dia akan kol org tu,mtk maaf pada org tu,tanya sama ade halal ke x dan lain2 sehinggala hati dan perasaan dia tenang.dan yg syah suka tentang dia,selalu mengingatkan org lain.Pot pet dia la yg menceriakan suasana dlm group syah..ni pun bila tulis tntg dia,wak syah gelak2..mcm2 la dia nie.kih2.lupa lak.nama dia Nor Atiah Ahmad,org Pasir Mas kelate..n kawan2,sowi,she's not available dah :-|

Nor Atiah Ahmad

the next one is Nur Asyiqin Abbas.jenis yg pemikaran selalu kedepan dgn idea2 bijak.tinggal kat sg buloh (sowi xdpt pi raya umah ari tu)..dia ni jenis hyperactive skit2.bukan pe,subjek psyc yg dia amik byk,n time tu jugakla dia byk asgmnt.dia still dpt bahagikan masa utk group kami.kesana,kemari.ish2.dlm group kami,dia la yg lead utk ape2 topic yg kami kena buat.the whole idea kebykkan datang dari dia.orgnya baik ati,bertanggngjwb dan yg mudah masuk dgn org.haaa..dia nagn atiah la yg rempuh bunga2 tepi jalan.haha.gara2 nk siapkan kerja portfolio day..macam2 la korang nie..

Syiqin aka assyiqin

last but not least..orgnya putih gebu.kdg2 bila ckp ngan dia,syah sendiri xpaham.hanya atiah je yg paham percakapan dia.even,atiah nie dok pot pet dlm bahasa aida lak.haha.berasal dari indonesia.seorang yg kdg2 blur kdg2 pandai.syah masih ingat ag bila sampai satu ketika,otak kami da tepu sehinggakan xdpt nk siapkan kerja dlm masa satu hari,si aida ni dah jadi "xbetul"..bukan gila k!tp perangai jd mcm budak2.chumel~ haaa,time tu la blur dia dtg.tp bila dia betul2 fokus.haaa amik.semua explanation dtg dari dia.kiranya Syiqin yg lead,aida yg elobrate,fiza topap2kan dgn ayat dia yg mantap and atiah sumbang idea dr sudut agama and creative..lupa lak,nama dia Aidal Masrura

Aidal Masrura

mana si jejaka ensem ni?haha.xkanla nk kenalkan gak kot.tu,tgk pic syah kat bwh skali.haha.muka mcm pe da...Btw,portfolio day adalah salah satu group assgmnt yg kami kena sertai dan kena siapkan.kami diberi pilihan samada nk buat demo,movie show or presentation.so,group kami pilih utk buat demonstration.Topik yg kami pilih short term memory n camne teknik nk menghafal information agar ia kekal dlm long term memory.

"The name for our game was called, “Now you see it, now you don’t!” and in order to play, the participant was given 2 minutes to view 18 items in box 1 where they have to memorize as much items as possible. The items included pen, pencil, tissue, map pins, ring, comb and lots more. After the 2 minutes, they were required to list down the items that they remember in 2 minutes on a sheet of paper that we have provided. Following that, we would explain to the participant the 5 memory techniques to increase their memorization ability and asked them to view another 18 different items in box 2. Finally, they had to list down the items again on the same sheet of paper and compared their results with the previous one when they were not taught about the memory techniques."

Haa.paham x?ni la petikan dlm report kami.ayat atas tntg cara game kami.xpaham,paham2kan la ek.mtk adik utk translatekan.kih3.Alhamdulillah pada ari tu,peserta yg dtg join n test game kami lebih kurang 30 org.mmng xcukup tgn utk demonstrate pada student lain.sehinggakan kami terpaksa tukar syif utk solat n smpai xsempat makan.tp overall,keputusan yg kami dapt mmg ade improve yg mana terdapt perbezaan antara menggunakan teknik dan yg xmenggunakan teknik..cukup2 happening utk portfolio day.penat lelah kami,susah payah yg kami lalui,akhirnya berbaloi gak. :-) ni adalah sebahgian dari gambar2 ari kejadian.cehhh..

Syiqin dgn poster Psyc

Sempat lagi bergambar dgn bahan2 pameran

Nor Atiah & Aida masrura

Aida dgn bahan pameran

Khusyuk memberi penjelasan kepada peserta

Bergambar dgn bahan kumpulan kami
(ada lagi ok bahan2 lain..bukan tu je)

Ini la group kami "The Clots" luv them so much

selesai dgn portfolio day,amik gambar la

dari kiri : aida, syahman & syiqin

satu hari xmakan..lapar~

jd untuk akhirnya..sob3 :'-( ...-sedih sbb dah nk abis sem nie..kena pisah dgn group nie-syah nk ucapkan byk2 terima kasih buat rakan2,aida,syiqin,fiza,atiah koz sudi menerima diriku ni seadanya didalm group the clots.semua yg kita lalui,tempuhi,susah senang,suka duka(cehh) sepanjang satu sem ni merupakan satu kenangan yg xmungkin akan syah lupakan.personally,group ni la yg terbaik penah syah ada.hope next time group ni juga la yg akan bersama dgn syah.semua dlm group nie memenuhi kriteria sebuah group..

tanxz utk fiza koz sudi menjadi penaip,hik3.buat aida,sowi koz selalu usik kamu.asyiqin,tanxz utk support saya n selalu tolong saya wpun kamu tahu kamu sendiri kejra bertimbun.n atiah,tanxz koz selalu ingatkan saya pe yg patut n xpatut.tanxz koz always be there for me.really luv u guys. and skg da windu pada the clots..sob3. tanxz 4 everything.

Wsalam... :'-(Share

Saturday, November 6, 2010

Jangan Menangis

My Baby You

video ni syah nk share dgn kawan2 semua..1st time syah tgk,syah mengalirkan air mata...cukup sayu dihati syah..mungkin org akan kata lagu ni jiwang dll..tp bg syah,lagu ni adalah sebuah lagu dari ayah utk anaknya yg amat dia syg sgt2 (sememangnya lagu ni utk anak dia)...syah ade gak share ngan kwn2,smpai mrk mengalir air mata didepan syah bila tgk video ni....

erm,kawn2,sama kita tgk video persembahan Marc Anthony..ape yg baik,amikla..yg buruk,sama2 kita buang...dan syah tujukan lagu ni buat sumone yg syah kenali,yg syah amat2 hargai dirinya..1sem mengenalinya cukup berharga..byk yg diajar dlm life utk syah..thanxz to that person...

Share

Tuesday, November 2, 2010

motivasi utk suami isteri

Baiknya seorang suami

Bila aku teringat balik cerita nih..aku mesti tergelak sorang-sorang…Alkisahnya…aku nih ditakdirkanlah kawin dengan sorang mamat nih..ntah dari mana la datangnya…mak aku yang suruh..dia kata budak nih baik la alim la pandai la..lepas tu terus kami kawin.

Masa first time kawin tu, memang kucar kacir gak arr rumah tangga kami..dan yang aku paling tak tahan tu dia memang selalu saja buat aku sakit hati…

Eiiiii…geramnya aku!!!

Mana taknya,aku basuh baju dia sekali la ngan baju aku..then lepas basuh..nak jadi cerita..ada lah plak baju dia yang turun warna melekat kat baju aku….haihhh..memang sakit hati…baju baru kot…mahal lagi!!! Then bila aku tanya dia..kenapalah tak bagitau aku yang baju dia ada yang turun warna..dengan slumber dia kata..

”Lah..awat tak tanya…”

Eiii..geramnya aku!!!

Selang beberapa hari, dia ada ajak aku pi shopping.Ok,fine..aku ikut jer la…weekend la katakan. Lepas tu nak jadi cerita, dia punyalah excited nak pi shopping..sampai aku kalih kalih belakang..HILANG!!..

Aku cari gak dekat dekat area situ kot kot ada tapi memang hampeh…Aku try call, tak angkat..call lagi pon tak angkat..huhh..tension betul!! Then, aku amik keputusan tunggu kat kereta jer..seminit,..lepas tu dua minit,… lepas tu….SEJAM KOT!! Huhh..memang sakit hati betul!! Then bila dia mai dekat kereta, aku tanya, pegi mana? kenapa call tak angkat??!! Yang aku tak tahan, dia dengan slumber jawab..

“Lah..gi shopping la sayang…owh..ada call ekk?? Alah..lupa nak bagi tau…terlupa bawa hanset..hehe..”

Eiiii..geramnya aku!!!!

Seminggu lepas tuh..dia kata teringin nak makan masak ayam berempah dengan masak lemak cili api.. ok..fine…aku masak jer…Tapi memang la aku nih tak la pandai masak sangat…tapi bolehlah klu setakat nak makan kan..aku hidang bagi dia makan…Masa first time dia suap kat mulut tuh…Aku bajet dia nak kata apa-apa..Tapi dia diam..Memang tak kata apa-apa pon sampai dia habis makan..Habis makan pon tak kata apa..

Aku pon confius…dia ni no respond..sedap ka tak?? Hmm..klu ikut aku la..orang yang masak ni la kan…aku rasa ok jah lah..tapi tak tau la orang yang makan nak kata apa..huhhh…..

Esok plak, time aku on the way nak balik dari tempat keje, kereta aku plak wat hal..tak boleh start..panik gak arr aku time tuh..malam dah nih..nak masuk Isyak dah…haihh..time aku balik keje lewat2 lah keta nak wat hal..then, aku call dia…

Yang aku tak boleh tahan tu..dia dengan slumber kata..

“Lah awat la call saya…call la mekanik…ingat call saya keta awak bleh jalan??….”

Eiii…geramnya aku!!!

Tapi…dia mai jugak lepas tuh…ada lah dia check apa ntah kt depan bonet tuh…dan lepas start…terus boleh…hmmm..dalam hati…aku kata,

“bleh la jugak mamat nih nak diharap…mekanik kecil-kecilan, janji free”…

Satu hari, dia ada bagitau yang dia kena pi outstation kat overseas. Dia kata pi kejap jah…2 MINGGU!!..hmm..aku memang no komen lah…dia nak pi buat keja dia…takkan nak kata tak boleh kot…keja arkitek…biasalah…busy la kot…

Tapi..memang agak sakit hati jugak lah..bleh dia lesap macam tu jah..lepas2 naik flight....kot2 la nak call bagitau dah sampai ka..ada kat mana ka…tapi memang hampeh!!..langsung dia tak call!! Kot2 la nak bagi emel ka..tapi memang tak dak…kosong inbox!!

Eiii…geramnya aku!!!

Pagi tuh..aku basuh baju…ok..sekarang aku dah taw dah baju mana yang turun warna…aku ambik satu persatu dalam bakul nak basuh..sampai la aku jumpa bungkusan misteri dekat bahagian bawah baju-baju tuh…jeng3..huishh..siap dengan surat lagi..

Suratnya berbunyi begini:

Kehadapan isteriku (cewahhh..),
Semoga berada dalam keadaan yang sihat sentiasa…jangan marah-marah ek..hehe..Saya bukannya apa…saja tulih surat nih..bosan…tak tau nak buat apa…hihi

Pertama sekali…saya nak bagi tau lah..mungkin awak tak kenal saya..tapi saya kenal jer awak…sejak awak darjah 6 lagi kot!! Haha..eh..awak tak ingat ka anak Pak Mail kawan ayah awak yang mai beraya kat umah awak time tuh??!! …Masa tuh..saya nampak awak dok main masak-masak kat belakang umah…hahaha…memang sangat lucu…saya nampak awak macam 'anak patung'..comel sangat…

Ishkk..awak ni..tak berasan ker??

Keduanya, sori la pasal hal shopping tuh..memang saja jer saya tak mau bawa hanset time tuh…hihi..takot terkantoi…yer la…saya pi cari baju awak kot!! Ingat baju yang awak kata terkena warna tuh?? Huh…memang tension..susah btul nak cari..memang patut la mahal dan memang patot la awak bengang satu hari…hihi…

Ketiganya, pasal ayam berempah dengan masak cili api yang awak masak…hmm…mesti awak bengang kan sebab saya no respond…huhu…sebab SEDAPPPP SAAANGAT sampai saya jadi tak terkata…Eh,saya makan dalam masa 5 minit ja kot..ikut jam dinding kat umah kita…

Ishkk..awak ni..tak berasan ker??

Keempatnya…time keta awak rosak…hmm..awak tau tak saya CANCELLLL appointment saya dengan klien penting dari overseas sebab nak pi kat awak??!! Lepas2 tuh..jenuh saya nak pujuk diorang balik…Tau tak saya langgar smua traffic light merah!! Baju saya basah dengan peluh masa saya sampai kat awak??

Ishkk..awak ni..tak berasan ker??

Tapi lepas saya tahu saya kena pi outstation kt overseas..saya lagi seronok…happy glerr..sebab saya tau awak mesti rinduuu kat saya kan..kan2?? Saya memang saja jer tak call awak…hihi…tapi saya ok jah…saya rasa saya dah sampai dah kot lepas awak baca surat nih…

“Wow,look at the Eiffel Tower!! Fuyoo!!! Cantik kot!!Hahahahahaaaaaaaa..jangan jeles..(^-^)

Last but not least…awak..awak jangan nakal-nakal ekk…sebab saya saaaaayang awak…


P/S: Try tengok sama x dengan baju awak yang rosak ari tu “bungkusan” nih…hihi

Love,
SuamimuShare