♥ SeGalanyA AdA ♥

WelcOme To My Blog SEGALANYA ADA ThanKs For VisitiIng My BloG Dont Forget to give YoUr Comment by Syah Segalanya Ada

Koleksi Video Show syahman

Sunday, June 20, 2010

Khas buat insan bernama Bapa

Selamat Hari Papa

Assalamualaikum wbt..

utk posting kali ni,syah nk amik kesempatan utk mengucapkan
SELAMAT HARI BAPA buat papa syah yg tersayang.

actually,tak semestinya kita ucap selamat hari bapa pada hari ni sahaja.bila2 masa pun bleh.xsalah pun..tp ari ni cukup istimewa koz ia disambut semua org.mari kita sama2 muhasabah diri kita,adakah kita menghormati kedua ibu bapa dgn sebaiknya?penah xkita berckp kasar kepada mrk?ataupun kita tidak mengikut ape yg disuruhnya...?

Sabda Rasulullah s.a.w yg maksudnya " Redha Allah bergantung pada redha kedua ibu bapa,dan murka Allah bergantung pada murka kedua2nya"

Kawan2,tanggungjawab kita sbg anak2 terbahagi kepada dua iaitu tanggungjawab semasa mereka masih hidup dan tanggungjawab selepas mereka tiada.Semasa mrk masih hidup,kita sbg anak2 mrk harusla berbakti dan membuat baik terhadap mrk kerana ibu bapa la yg paling byk berjasa kepada kita.Tak perlu la saya huraikan jasa2 ibu bapa kita krn kita semua sudah sedia maklum akan pengerbonan mrk.rit?Oleh itu,kita haruslah sentiasa berlemah lembut,berbudi bahasa,berbelanja utk keperluan mrk dan menjaga mereka dengan sebaiknya.

Meskipun kita telah berkeluarga,tanggungjwab kita terhadap mrk tak boleh diabaikan wpun seketika.cuba kita rewind balik memeory kita,camne kedua ibu bapa kita xpernah tinggalkan kita wpun sekejap.even sekecik nyamuk yg dtg pada waktu malam pun mrk bunuh semata2 nk menjaga kita anak2 mrk..mrk yg menderhaka ibu bapa,amalan mrk xkan diterima oleh Allah,hidup kita xkan berkat dan diredhaiNya..nak kita camtu kwn2?Sbb tu la Islam menitikberatkan keredhaan ibu bapa...

Selain itu juga kena wajib menghormati bapa kita.
Daripada Abu Hurairah r.a,sabda Rasulullah s.a.w maksudnya: "Janganla kamu membenci bapa2 kamu.sesiapa yg membenci bapanya,beerti ia kafir"

Seorang ibu mahupun bapa tidak akan menjadi ibu dan bapa tanpa anak2 dan begitulah sebaliknya.Oleh itu ibu bapa berhak mendapat penghormatam daripada anak2 mrk sama sebagaimana anak2 mrk berhak mendapt kasih sayang dari ibu bapa.Islam melarang keras ank2 mencela atau memarahi ibu bapa dgn bahasa yg kasar.Anak yg mengasari ibu bapa dianggap anak derhaka yg
DIHARAMKAN syurga keatasnya kelak.

Untuk akhirnya,syah nk ucapkan selamah hari bapa buat semua yg bergelar bapa terutama papa syah sendiri.Terima kasih buat papa krn menjaga dan melayani kerenah anak2 mu ini.Untung diri syah memiliki papa yg susah nk tinggikan suara utk anak2nya..
Syah syg papa sgt2..



Ketika berjauhan

Masih ku rasa
Hangat kasihmu ayah
Betapa ku rindukan
Redup wajahmu
Hadir menemaniku

Terbayang ketenangan
Yang selalu kau pamerkan
Bagaikan tiada....keresahan

Walau hatimu sering terluka
Tika diriku terlanjur kata
Tak pernah sekali kau tinggalkan
Diriku sendirian

Ketika ku dalam kedukaan
Kau mendakap penuh pengertian
Di saat diriku kehampaan
Kau setia mengajarku
Erti kekuatan

Terpancar kebanggaan
Dalam senyummu
Melihat ku Berjaya
Bila ku kegagagalan
Tak kau biarkan
Aku terus kecewa
Dengan kata azimat
Engkau nyalakan semangat
Restu dan doa....kau iringkan

Tak dapat ku bayangkan
Hidupku, ayah
Tanpa engkau di sisi
Semua kasih sayang
Yang kau curahkn
Tersemat di hati

p/s: papa tungu ek..rabu ni syah blk.kita makan pulut durian :-)
Share

No comments: