♥ SeGalanyA AdA ♥

WelcOme To My Blog SEGALANYA ADA ThanKs For VisitiIng My BloG Dont Forget to give YoUr Comment by Syah Segalanya Ada

Koleksi Video Show syahman

Tuesday, May 11, 2010

Program Sakhsiah & Kepimpinan

SMK TTDI Jaya & SMK Pulau Indah

Assalamualaikum..

pertama sekali syah panjatkan kesyukuran kehadrat Illah kerana masih ag dikurniakan nafas utk terus hidup dimuka bumi ini.syah mtk maaf byk2 kat semua kwn2 koz syah cukup2 bz minggu ni terutama weekend yg lepas.byk msj dan kol yg syah xrespon.utk pengetahuan semua,time tu syah terlibat dlm 2program yg berbeza iaitu KEM SAKHSIAH & PROGRAM KEPIMPINAN PENGAWAS yg mana kedua2nya berlangsung pada hari yg berbeza iaitu sabtu dan ahad

Di TTDI Jaya syah menjadi fasi bg group 1,yg syah ingat nama,irwan,aina,asma,nadia,maryam,akim,mad,ika,zaini dan 2org lagi yg syah lupa nama mrk.alhmdulillah pg tu kami selamat smpai ke destinasi yg dituju.sampai je sana,pendaftaran pelajar2 masih belum selesai ag.jadi kami menuggu di bilik OR dan meeting ringkas.semuanya berjalan dgn baik pada mulanya.namun dipertengahan progam,berlaku 'drag' masa koz penceramah memberikan ceramahnya terlalu lama.ari tu memang kelam kabut keadaannya ditambah dgn keadaan adik2 yg xterkawal sgt.

peserta memang cukup ramai iaitu hampir 200org.mereka terdiri dr pelajar yg bermasalah dr segi pelajaran,disiplin dan lain2.antara modul yg dilakukan ari tu ialah ice breaking,land of hope,tired mission,explore race dan talk.aktviti cukup2 padat dan masa sememangnya cukup ringkas.pengalaman yg syah dpt ari tu cukup bermakna.adik2 tu semua bukannya bermasalah.cuma mrk tiada bimbingan sahaja.semuanya baik2 perangai.pada pagi tu syah n adik2 memang xdpt nk get along,tp bila dah tengah ari,br syah dpt masuk bersama2 diaowng,selami hidup diaowng..byk cerita yg mereka luahkan,byk kisah yg dpt dikongsi bersama,byk nasihat dan tunjuk ajar dpt syah berikan.

Kesimpulan utk kem di TTDI jaya,adik2 sebenarnya xnakal.mrk semua menghadapi hidup muda mrk yg cukup sukar sehinggakan mrk memberontak jd begitu.mrk sepatutnya didampingi dgn cr yg baik n betul.mrk senang utk luahkan perasaan diaowng,cuma mrk xde tempat atau saluran yg betul.mrk selalu dilabel budak bermasalah,jd bg mrk,drpada wak benda baik,org akan tetap ckp dia bermasalah jugak.jd oleh sebab itu la,mereka jd begitu.papehal pun,abg harp,adik2 ingat pesan abg,nasihat yg abg curahkan.abg akan sentiasa dsini utk tlg adik2. :-)

antara aktiviti di SMK TTDI Jaya









Skg nk masuk citer SMK Pulau Indah,Klang.program ni diadakan pada hari ahad selpas progam di TTDI Jaya.di pulau indah,syah menjadi PM(Program manager).Alhamdulillah kami smpai disna tepat pada masanya.sampai je di sana,kami disambut mesra oleh cg aini dan kami terus dibawa ke dwn tmpt adik pengawas berkumpul.pada permulaan,mrk agak kekok dgn kehadiran kami.tp lama kelamaan,mrk makin serasi n hepi bersama2 abang fasi dan kakak fasi.

Chief fasi,fadzlinda dpt melakukan kerja dgn terbaik.ini adalah pertama kali beliau memegang jwtn dlm program.kerja cukup detail sehinnggakan xnk bagi ruang kepada kecacatan dan kekurangna pada program.antara aktviti yg diatur oleh beliau ialah,ice breaking,peta rosak,the consensus,guide me pal,straw designer dan kapal karam.alhamdulillah semua berjalan dgn lancar dan objektif modul dapat diterapkan dlm diri adik2 dan dicapai dgn jayanya

para fasi2 plak,xkurang hebatnya.ape yg syah perhatikan,mrk cukup4 serasi dgn adik di pulau indah tu.mrk bagaikan kwn yg dah lama kenal yg dah lama terpisah.byk cerita yg mrk ckpkan.yg paling syah suka tgk bila mrk berdebat dlm ldk antara laki dan perempuan,fuhhh..memang fantastik!xsangka mrk leh berdebat dgn begitu.fasi2 memang memainkan peranan yg penting dlm menjayakan program tu.mrk melakukan kerja mrk dgn terbaik tanpa ade cacat cela sbg seorng fasi..

utk pengakhirannya,syah nk ucapkan jutaan terima kasih kepada saudara aril krn telah memberi kepercayaan kepada syah utk mengendalikan program ni.n xlupa gak pada comitte TTDI jaya yg memberi peluang syah jd fasi utk kali ni.buat fasi2 sekalian,terima kasih byk2 keran telah menolong syah dlm menjayakan program sebegini.tanxz a lot (^_^) ngee~





wsalam....Share

2 comments:

Kami Budak STUFF said...

salam
wah...tahniah dari kami management board sumer.hope pas nie, syarman bole teruskan usaha murni untuk membimbing adik2 lagi.teruskan..semoga ape yg syarman buat diberkati Allah..amin

Syah Segalanya Ada said...

uiks..syarman?hik3.xdela..semua hasil budak2 stuff lain gak.saya xde wak pape