♥ SeGalanyA AdA ♥

WelcOme To My Blog SEGALANYA ADA ThanKs For VisitiIng My BloG Dont Forget to give YoUr Comment by Syah Segalanya Ada

Koleksi Video Show syahman

Monday, February 23, 2009

Exam! Exam ! dan Exam lagi

Peperangan Mentaliti Bermula.....

Assalamualaikum wbt.....
23.2.2009

Dah lama xupdate blog nie.ni final sem syah kat sini,byk yg perlu diberi penekanan berat..terutama assignment...alhamdulillah,semua ujian dah berjaya ditempuhi..tapi,ni nk citer peperangan besar di UIA...

Semalam dah bermula cabaran akhir di Uia nie...FINAl EXAM..ni bukan sebarang final..Ni final yg menentukan syah dapat pi GOMBAK atau pun STAY kat nilai nie..Boley tahan cuaknya gak lebih2 ag exam EPT nie..Pengalaman lalu dah byk mengajar syah.Dl penah gak amik EPT Special,tp syah Failed..huhu..sbb time tu xblaja ag tntg subject ni..Kebanyakan orang kena repeat kat benda alah nie la..sbb markahnya asing2..bukan spt exam final english biasa..Ari pertama,iaitu smlm,exam Listening n Speaking..1st tu exam Listening dl...adoi,memng speaking speaker tu laju..xsempat nk grab ape2 point..ade gak la yg pakai belasah je jwb..dah benda tu xleh ulang dah..tawakkal jela..

Exam kedua ialah speaking..mula2 tu syah intai sape lecturer syah yg jd penilai..huh,1st expression,nmpk mcm garang gak..ape ag,berkecelaru la pikiran dibuatnya..then,sampai la turn syah...masuk tu,syah baca BISMILLAH..ayat2 keramat...bagi salam kat dia..n senyum kat dia..mula2 dia borak ngan syah..then dia mtk syah introduce diri..maka bermula la sesi speaking..tajuk yg syah dapat, FAVOURITE TEACHER..ape ag,citer pasal MADAM SALLYla..my beloved lecturer..byk gak yg di'umpat'kan..ha9..tp umpat yg baik la..then nk gak sambung pasal
mdm Nell,tp xde peluang..papehal pun,MDM BERDUA TETAP DLM INGATAN..LUV U BOTH..

Ari ni lak,exam reading n writing...fuh,btul2 mencabar minda exam td.bley tahan susah gak.terutama part reading..Utk pengetahuan,soalan tu syah penah wak dl time Special EPT,tp ari nie memng xleh jwb gak..memang susah gak soalannya wpun penah jwb..adoi..pa pe pun skg ni,kena tawakkal,berdoa kpdNya agar diluluskan EXAM nie..AMIN...

Khamis nie,akan datang peperangan yg membawa askar elite yg perlu syah lawan.mrk semua well trained.senjata mrk memng hebat..senjata syah hanyala pen,ilmu didada n doa dr mrk yg tersayang...Psycho,Irk,BMW,CCT n Ci..moga2 syah dpt memerangi mereka sumer ini..doakan kejayaan syah..Amin...

Wish me Best of Luck...Wassalam....
Share

Sunday, February 1, 2009

.::ANDAI CINTA HENDAK DIBERI::.

Kasih manusia sering bermusim, sayang manusia tiada abadi. Kasih Tuhan tiada bertepi, sayang Tuhan janjiNya pasti". Itulah sedikit dari bait2 lagu Raihan. Lantaran kasih manusia yg sering bermusim dan sayangnya yg tak kekal lama, kita perlu sentiasa berwaspada terutamanya dlm memilih pasangan. Andainya sikit drpd cinta itu hendak diberi pada seseorang yg boleh digelar suami, pilihlah seorang lelaki yang :

1-Kuat agamanya.
Biar sibuk macamana, solat fardu tetap terpelihara. Utamakanlah pemuda yg kuat pengamalan agamanya. Lihat saja Rasulullah menerima pinangan Saidina Ali buat puterinya Fatimah. Lantaran ketaqwaannya yg tinggi biarpun dia pemuda paling miskin.

2-Baik akhlaknya.
Ketegasannya nyata tapi dia lembut dan bertolak-ansur hakikatnya. Sopan tutur kata gambaran peribadi dan hati yang mulia. Rasa hormatnya pada warga tua ketara.

3-Tegas mempertahankan maruah.
Pernahkah dia menjengah ke tempat2 yang menjatuhkan kredibiliti dan maruahnya sebagai seorang Islam.

4-Amanah
Jika dia pernah mengabaikan tugas yang diberi dengan sengaja ditambah pula salah guna kuasa, lupakan saja si dia.

5-Tidak boros.
Dia bukanlah kedekut tapi tahu membelanjakan wang dengan bijaksana. Setiap nikmat yang ada dikongsi bersama mereka yang berhak.

6-Tidak liar matanya.
Perhatikan apakah matanya kerap meliar ke arah perempuan lain yang lalu-lalang ketika berbicara. Jika ya jawabnya, dia bukanlah calon yang sesuai buat kamu.

7-Terbatas pergaulan.
Sebagai lelaki dia tahu dia tak mudah jadi fitnah orang, tapi dia tak amalkan cara hidup bebas.

8-Rakan pergaulannya.
Rakan2 pergaulannya adalah mereka yang sepertinya.

9-Bertanggungjawab.
Rasa tanggungjawabnya dapat diukur kepada sejauh mana dia memperuntukkan dirinya utk parents dan ahli familynya. Jika parentsnya hidup melarat sedang dia hidup hebat, nyata dia tak bertanggungjawab

10-Tenang wajah.
Apa yg tersimpan dalam sanubari kadang2 terpancar pd air muka. Wajahnya tenang, setenang sewaktu dia bercakap dan bertindak. Berbahagialah kamu jika diintai calon yang demikian sifatnya...

Share