♥ SeGalanyA AdA ♥

WelcOme To My Blog SEGALANYA ADA ThanKs For VisitiIng My BloG Dont Forget to give YoUr Comment by Syah Segalanya Ada

Koleksi Video Show syahman

Saturday, December 20, 2008

Luahan hati kecilku.....

Assalamualaikum wbt...

13 DEc 2008
-11.40 am-

Hari ni man akan mengikuti satu program ghatering kat shah alam...jd
pagi2 td,kena turun la dr nilai...man bukan nk citer tntg prgm tu,tp nk
citer suatu benda yg btul2 wak man terpikir akan tentangnya..tentang
KASIH SAYANG ALLAH...

1st man turun dr mahallah man,benda man tgk ialah
langit..MasyaAllah,begitu indahnya langit nun jauh di atas sana,biru
warnanya..terasa diri ini ingin mencapai,menyentuh atap bumi
itu..kelompok2 putih yg menghiasi lantai biru itu menambahkan lagi
keunikan dunia ini..itu br lapisan pertama.terbayang pula lapisan
kedua langit yg dicoretkan oleh Allah didlm kitabNya yng mulia..terasa
diri ini begitu kerdil terhadapNya..

Perjalanan man bermula dengan menaiki sebuah teksi..teksi yg man naiki
itu,pemandunya india..dlm borak2 dgn dia,dia bercerita serba sedikit
tntg kehidupannya tiap2 ari..Bangun pagi2 dia akan kejutkan anak2nya
utk bersembahyang (tuhan mrk la)..kemudian isterinya akan menyediakan
sarapan utk diri n anak2nya..selepas dr tu dia akan kuar ke ktm nilai
utk mencari rezeki..seawal 7pg..ape yg man ingin kisarkan
disini,seorang bapa yg mencari rezeki kais pagi makan pgi,kais petang
makan petang,utk anak2 n isterinya,yg berkorbang masanya rehatnya utk
memastikan keluarganya senang lenang..disamping sibuk memandu kesana
sini,xpenah lekang dr pandangannya utk mengingatkan ahli keluargnya
utk sembahyang...bagaimana ngan kita?penah ke kita berkorban utk ahli
keluarga kita?

naik aje ktm menuju ke kl sentral,man sempat berborak dgn seorang
hamba Allah ini..dlm perbualan pertama,ternyata dia juga seorang
pelajar,orang berasal dr kl.dlm perjalanan tu,tiba2 dia mengukir kata
'cantiknya rumah kayu tu,mesti tenang dok kat umah tu,ade mak ada
ayah,ada atuk ade nenek,mesti hepi gila2..'....man memberanikan diri
utk bertanyakan taentang dirinya tu..bermulala kisah tntg hidupnya..dr
kecik ag dirinya hidup dibesarkan oleh neneknya,ayahnya sibuk bekerja
kesana sini,xpenah nk ade kat umah..ibunya pula,ikut bersama2
ayahnya..dia amat jarang sekali bersua muka dgn atuk n nenek sebelah
ayahnya,yg dia kenal,nenek sebelah emaknya.kasih sayang,dr
neneknya..dia xpernah rasa kehidupan dikampung...
man bersyukur kerana dikurniakan ibu bapa yg begitu mulia terhapad
man,yg menjaga anak2nya lbih dr segala2nya...

sampai di Klsentral,man mencari tempat sesuai utk makan.sedang man
menjamu selera,man meneliti setiap ragam manusia yg ade disni..ade yg
ketawa,ade yg masam muka,ade yg jeling2,ade yg pandang2,ade yg bawa
beg besar,ade yg bawa beg kecik..masing2 dgn urusan hidup
masing2..bila dinilai secara mendalam,masing2 mempunyai simbol n makna
tersendiri..dr sudut pandangan mimik muka,ade yg ngah tension..bila
man lihat wajah2 mereka ini,terasa bersyukur di dlm ati kerana
dikurniakan rezeki sebanyak ini...tiada halangan utk meneruskan
kehidupan ini.kerana dlm hidup man ini,sentiasa disokong oleh keluarga
yg dicintai...

skg man sedang duduk di dpn balai ketibaan KLIA,menunggu kenderaan
menjemput man..sambil tu jari jemari ini pantas mentafsir isi hati utk
dikongsi dgn semua...bersama2la kita menghargai ape yg telah kita
kecapi sekrang ini..sekiranya tidak dihargai,kelak kita akan
rugi,menyesal berpanjangan,menangis tiada lagunya...kita seharusnya
bersyukur krn dimudahkan urusan olehNya jika nk dibandingkan dgn insan
yg lain...

KU berSyukur KehadratMu yg Allah diatas Kurniaan nikmat yg Tak
TerhiNgga Ini.....

AMIN....

Wsalam...


Coretan hati,
Syahman...............
Share

Monday, December 15, 2008

GatherIng NICE

HAVE A NICE DAY WITH NICE

Assalamualaikum w.bt....
14/12/2008

weekend lepas syah isi dgn sebaiknya..syah join program gathering kumpulan NICE bertempat di Taman Pertanian Malaysia,Shah Alam..Alhamdulillah semuanya anggota Nice ade disana melainkan Taqie yg mengikuti program di Kelantan.

Banyak gak aktivti yg dijalankan sprt LDK, mini showcase,barbeque,night walk,explore race and NICE in Person..yg penting mandi kolam..hik3...petang tu kami diagihkan kepada 3kumpulan..syah satu kumpulan ngan Safwan..byk gak la yg kami tukar2 citer ptg tu dlm LDK.lepas solat asar,ade perbincangan dlm kumpulan utk mini showcase mlm nnt..group syah mempersembahkan pentomin sajak.group afiq n izwan,berlakon...pape hal,semua nya sempoi...sblm mini showcase,ade pengisian rohani skit..lepas maghrib..fuh,punya la kami menangis semua.yela,diungkap kembali kisah lama...cerita tntng kasih sayang seorang ibu...sedihla..then lepas isyak br kami start next program...ni la gmbr2nya

Safwan as a Fasi

Sebelum n Selepas pengisian Rohani

Group Safwan
Group Izwan
Group Afiq

After that,syah lak dijemput utk membuat persembahan nasyid..oleh sbb xready langsung,syah pun ajak la Ihsan(ex Aeman) n Safwan utk sama2 menyanyi..lagu pe?lagu Jalinan..later on NICE mula beraksi dgn lagu Delusi Ummi n Syukurlah

abis semua abis skali ngn berbeku tu,bermula aktiviti yg menakutkan..NIght walk..sowg2 kena jalan malam tu..mlm tu ade budak yg jatuh koz terkejut,ade yg menjerit..syah relax je..owg laki..tp yg paling best,Safwan..kitaowng laki dah gerak dl,dia yg peserta akhir skali..kitaorng nk kejutkan dia..tp yg paling melucukan,dr starting checkpoint,dia bley lari kejar budak2 girl yg dilepaskan sebelum dia..'penunggu' 2nd checkpoint pun xsempat nk bg kejutan kat dia..dia punya sprint punya la laju..hahaha..Safwan2...

keesokan harinya ade explore race..letih la gak koz kena naik bukit,kena lari ag.mcm2..xdpt nk citer kat sini koz best sgt2..memang konfom letih sgt2 explore race tu..yg pastinya,syah group no 1 yg siap semua tugasan.hik4..last skali aktiviti,penyampaian hadiah..semuanya yg hadir dihargai..semua group dapat hamper..mrk yg dtg awal,dapat hadiah.mrk yg sempoi,pun dpt hadiah..

Pape pun,prgm ni bley la tahan..wpun byk kekurangan tp bley ditime koz ni 1st pgrm anjuran nazz..Well done NICE..
Share

Wednesday, December 10, 2008

.....SELAMAT HARI RAYA EIDILADHA....

8/12/2008
Tanggal jatuhnya hari raya haji ataupun hari raya qurban ataupun hari raya aidiladha..Ape makna Hari Raya Haji?menurut
Abdullah(roomate ambo),bercakap berkenaan kisah nabi Ibrahim and nabi Ismail..kisah pengorbanan yg tiada tandingnya..kisah ketaatan kepada Allah yg Maha Agung..
jadi ape lak makna Raya ni bg kita lak?adakah sekadar balik raya ataupun sekadar nk penuhi permintaan orang tua kita...

Raya ari tu memang best...byk makna n kenangan yg terukir..huhu...Pagi raya tu memang malang ar..sbb tertido..sedar2 kul 8.15pg.nasib baik dah mandi..so terus pakai baju yg mana ade..

pagi tu,syah menerima kunjungan Taqie dr NICE..saje2 mai melawat..yela,raya..n dia invite pi kenduri kahwin umah dia...Chup,bukan dia yg kahwin,tp abang dia..huhu..After that,ape ag,sembelih lembu la..
Muka penyembelih lembu
Ni la mangsa kami pada hari tu
Kena kejar dek Lembu Gila


Pape hal pun,raya tahun ni bestla...kul 11 start abis kul 1..2ekor lembu lak tu..Anyway...

SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA
MAAF ZAHIR DAN BATIN

p/s:sama2 kita doakan agar ibu mdm sally cepat sempuh..Amin....

Share