♥ SeGalanyA AdA ♥

WelcOme To My Blog SEGALANYA ADA ThanKs For VisitiIng My BloG Dont Forget to give YoUr Comment by Syah Segalanya Ada

Koleksi Video Show syahman

Friday, August 15, 2008

Ketenangan Pagi Jumaat

Suatu Hari di Pagi Jumaat

15/8/2008

pagi jumaat ni syah rasa tenang sgt2..nth,xtau nape..bgn pg nie,syah bangun menunaikan solat subuh seperti biasa..ari nie xde kelas koz sir leong dah mencancelkan kelasnya...relax skit.bleh syah study Religion in Malaysia...yela,ahad nie last paper utk exam mid sem nie...semalam exam communication..Alhamdulillah..segalanya berjalan dgn lancar..tp syah menjawab exam dlm keadaan yg memeningkan...sebb semlm berlaku sesuatu yg xdiingini...tambahan lagi,nenek syah dikampung masuk wad..sedih rasanya xdpt pulang dipangkuannya..dia la satu2nya nenek yg tmpt syah mengadu,tmpt syah menumpang kasih...moga2 Allah panjangkan usianya n menyembuhkan dia dr segala penyakit..AMin.....

Berbalik kepada citer pagi ni...lepas je subuh,syah terus buka laptop,buka fs syah..mcm biasa,syah bls comment kwn2 syah,bg picture yg membina n nasihat..smbil2 tu syah baca paper on9..byk isu2 semasa skg nie..huhu..sambil2 tu gak,syah dgr tazkirah pg dr abdullah..roomate syah..adela skit2 input yg dpt pg2 jumaat nie..yg paling best,mtk nik,roomate syah pasang lagu raya..hik3..puasa pun xag..kan?teringat lak suasana raya tika arwah mami ade..skg..hurm..

pagi ni syah terpikir tntg kehidupan n perjalanannya pada syah....bila pk2,memng hidup ni Allah telah jadikannya dgn sempurna..sebagai manusia,kita xkan lari dr segala ujian..bukankah ujian itu sebenarnya tanda kasih dan sayang Allah kepada kita?Ujian ni sebenarnya adalah satu tarbiah..ia mengajar diri kita yg lemah ni menjadi tabah..bila hadirnya satu ujian,memang kita xleh lari drnya..makin kita lari,makin dekat dia mencari..kita perlu menyelesaikannya..kan?Ujian ni juga mengajar kita erti sebenar kehidupan...ia mematangkan kita...memng benar..

Beberapa ari lepas,kawan syah mengadu kat syah tntg masalah yg dihadapinya...Masalah pe?masalah berkawan..Adat berkawan,xkan lari dr masalah..even syah sendiri ade masalah dgn sesetangah kawan syah..ape yg patut kita lakukan,kita kena berbicang dgn individu itu..setelah kita berkawan,kita xleh memutuskannya..xelok..bukankah Islam mengajar kita untuk berukhwah?even,kalu xtegur kawan lebih dr 3hari adalah haram(menurut kawan syah cakap)apatah ag nk bermusuh..sbb sebelum berkawan,kita kena siasat dl latar belakangnya...memang benar bercinta biar satu,berkawan biar beribu..tp kita kena berhati2 gak dlm memilih kawan...kawan kita camne orngnya..

Semalam syah baca sebuah kisah tentg sahabat..main ideanya ialah kawan yg jenis menikam dr belakang..kerana cinta,sanggup mengaibkan seorng insan bernama kawan..inikah namanya kawan?kerana cemburu,sanggup melakukan ape saja..situasi ini pernah terjadi kepada syah..memang perit sekali apabila ia terjadi kepada kita..

Memang susah kita ingin mencari seorang insan yg susah bersama kita n memang senang untuk mencari mereka yg senang bersama kita..pernah xkita semua alami,seorang sahabat,apabila kita susah,kita ditinggalkan mereka...apabila senang,mereka bersama kita..dunia ini,susah bagi kita utk mencari kawan yg sempurna yg susah senangnya bersama kita...kan?

Sama2lah kita muhasabah diri kita,kita lakukan intra personla communication...lakukan cognitive,understanding oneself..adakah betul ape yg kita lakukan skg nie atau x..

Antara 2 cinta yang inginku miliki :
Cinta insan & Cinta Illahi
Pasti yg utama ialah cinta Illahi
kerana cintanya adalah cinta yang hakiki

Antara 2 insan yang inginku miliki :
Kekasih hati & sahabat Sejati
Pasti yang utama ialah sahabat sejati
kerana setianya sukar ditemui..
jd,carila cinta Illahi n sahabat sejati
Share

No comments: