♥ SeGalanyA AdA ♥

WelcOme To My Blog SEGALANYA ADA ThanKs For VisitiIng My BloG Dont Forget to give YoUr Comment by Syah Segalanya Ada

Koleksi Video Show syahman

Friday, August 22, 2008

Parlimen Malaysia...

Assalamualaikum w.b.t

22/8/2008
masih ade seminggu ag nk puasa..xsabar rasanya..sblm syah meleret panjang,marilah sama2 kita sedekahkan Al-fatihah kepada arwah mami yg mana 12 syaaban lepas genap 2tahun dia mengadap Illahi..Al-Fatihah....

Minggu nie la paling bz dlm sejarah syah belaja kat uia..syah start dgn my beloved mdm..mdm sally @ superwomen..hik3..miss u mdm.ari tu dia dpt twrn smbung belaja ke udm kat terengganu..tahniah la..tp yg sedihnya,kami terpaksa berjauhan..yela,time short sem,kami student nilai ni xpenah rasa camne life di uia pj..mrk berdua la yg ajar kami..ajar akademik n ajar kami tntg kehidupan..br kami tau ape erti sebuah hubungan yg dibina atas keikhlasan n kejujuran..mrk berdua ni xpenah anggap kami mcm student mrk..mrk anggap kami mcm anak2 mrk sendiri..satu kelas kami ni mcm adik beradik dibuatnya..pegi kelas sama2,makan sama2,blk sama2..byk kenangan manis disana..spt sambut besday mdm nel,kenangan kad atm yg kena telan,role play n 4sure pi one utama with anak2 mdm..fuh,memng bestla..sehari suntuk dok sana..dah la keesokan final exam.haha..itula kegilaan kami..kadang2 belaja dlm kelas,kadang pi belaja dlm bilik mrk..belaja ke?rasa2 pi on9 ade la..haha..bila dgr je mdm sally nk pi lanjutkan pelajaran,sedih rasanya...yela,sape yg nk berjauhan ngan owg yg kita syg..kan?bila pk blk,itu kehendak dia..dia nk mengejar cita2..so,kena time hakikatla wpun sedih dilubuk hati... ai akak sally...

minggu ni paling bz..nape,1st ari tu penjualan tiket bas untuk anak2 kelate yg nk blk raya...semua berjalan sp dirancang..tp bila dah nk abis2 timbul pblm...pblmnya budak2 masih ramai ag yg xdpt beli sedangkan tiket sudah dijual sbyk 5buah bas..then ade 2 lecturer yg kol syah bgatau student dia xleh kuar koz ade kelas,seramai 10 org..jd dia suh spare seat utk student dia tu..nk ke x nk,syah terpaksa buka ag sebuah bas...yg mengejutkan,masih ramai ag yg xsempat beli..kena la tmbh satu ag...semuanya jd 7buah bas..memng ramai sgt2..xsangka.4sure mlm tu syah kena marah ngan presiden..yela bas byk sgt...sampai ari ni pun ade budak2 yg kol merayu suh tmbh bas ag..tp syah kena bertegas dah memang xbleh...byk sgt

mlm keesokan harinya,ade meeting gcc n meeting class project..nasib baik ade azlina untuk backup meeting class tu..syah pi meetng gcc..pe yg mengejutkan,syah diberi amanah utk memangku jawatan presiden gcc menggantikan wazid...syah xnk time koz syah br je 3minggu jd bendahari..dah la xjd ahli,xjd ajk.tiba2 jd bendahari..skg dah jd presiden..memng pening...ditambah lak prgm mahabbah week makin dekat..jd syah kena handle..syah wak ape yg patut je la...xnk time dah terlambat..jd kena wak ape yg patut untuk gcc nie... ;-)

yg best weekend ni,syah pi parlimen..group trip..lawatan..1st time sampai parlimen..syah ingat besar sgt dewan rakyat tu.tp kecik je..haha..byk gak la yg dpt bila pi..tgk YB membahaskan usul pendidikan,tatacara nk masuk dewan,protokol n sejarah2 parlimen...yg sedihnya xleh bw masuk kamera even handset...dia xnk gambar2 diambil..sedih gak la..yela peluang sekali seumur hidup...petang tu kami semua pi solat dimasjid negara...1st time gak sampai sana..yg lucu,syah sesat dlm tu..xjumpa toilet.haha...tp semptla bergmbar dlm tu..kenangan yg terindah..blk je ke uia,trus pi meetng gcc untuk program

pengajaran yg syah dpt dr minggu ni,kenala bahagi masa elok2..yela,syah bz sampai xsempat nk makan nasi..2ari xmakan ditambah ngan xde duit.hik3...ptg td br je makan.bihun bandung xde sayur..my favourite...so,amikla iktibar dr pe yg jd dlm kehidupan syah..next week syah memang 4sure akan sibuk sgt2...
Parlimen Malaysia
Kebanggaan kita
nk pi maye nieh!
Lepak2 jap

wssalamShare

Friday, August 15, 2008

Ketenangan Pagi Jumaat

Suatu Hari di Pagi Jumaat

15/8/2008

pagi jumaat ni syah rasa tenang sgt2..nth,xtau nape..bgn pg nie,syah bangun menunaikan solat subuh seperti biasa..ari nie xde kelas koz sir leong dah mencancelkan kelasnya...relax skit.bleh syah study Religion in Malaysia...yela,ahad nie last paper utk exam mid sem nie...semalam exam communication..Alhamdulillah..segalanya berjalan dgn lancar..tp syah menjawab exam dlm keadaan yg memeningkan...sebb semlm berlaku sesuatu yg xdiingini...tambahan lagi,nenek syah dikampung masuk wad..sedih rasanya xdpt pulang dipangkuannya..dia la satu2nya nenek yg tmpt syah mengadu,tmpt syah menumpang kasih...moga2 Allah panjangkan usianya n menyembuhkan dia dr segala penyakit..AMin.....

Berbalik kepada citer pagi ni...lepas je subuh,syah terus buka laptop,buka fs syah..mcm biasa,syah bls comment kwn2 syah,bg picture yg membina n nasihat..smbil2 tu syah baca paper on9..byk isu2 semasa skg nie..huhu..sambil2 tu gak,syah dgr tazkirah pg dr abdullah..roomate syah..adela skit2 input yg dpt pg2 jumaat nie..yg paling best,mtk nik,roomate syah pasang lagu raya..hik3..puasa pun xag..kan?teringat lak suasana raya tika arwah mami ade..skg..hurm..

pagi ni syah terpikir tntg kehidupan n perjalanannya pada syah....bila pk2,memng hidup ni Allah telah jadikannya dgn sempurna..sebagai manusia,kita xkan lari dr segala ujian..bukankah ujian itu sebenarnya tanda kasih dan sayang Allah kepada kita?Ujian ni sebenarnya adalah satu tarbiah..ia mengajar diri kita yg lemah ni menjadi tabah..bila hadirnya satu ujian,memang kita xleh lari drnya..makin kita lari,makin dekat dia mencari..kita perlu menyelesaikannya..kan?Ujian ni juga mengajar kita erti sebenar kehidupan...ia mematangkan kita...memng benar..

Beberapa ari lepas,kawan syah mengadu kat syah tntg masalah yg dihadapinya...Masalah pe?masalah berkawan..Adat berkawan,xkan lari dr masalah..even syah sendiri ade masalah dgn sesetangah kawan syah..ape yg patut kita lakukan,kita kena berbicang dgn individu itu..setelah kita berkawan,kita xleh memutuskannya..xelok..bukankah Islam mengajar kita untuk berukhwah?even,kalu xtegur kawan lebih dr 3hari adalah haram(menurut kawan syah cakap)apatah ag nk bermusuh..sbb sebelum berkawan,kita kena siasat dl latar belakangnya...memang benar bercinta biar satu,berkawan biar beribu..tp kita kena berhati2 gak dlm memilih kawan...kawan kita camne orngnya..

Semalam syah baca sebuah kisah tentg sahabat..main ideanya ialah kawan yg jenis menikam dr belakang..kerana cinta,sanggup mengaibkan seorng insan bernama kawan..inikah namanya kawan?kerana cemburu,sanggup melakukan ape saja..situasi ini pernah terjadi kepada syah..memang perit sekali apabila ia terjadi kepada kita..

Memang susah kita ingin mencari seorang insan yg susah bersama kita n memang senang untuk mencari mereka yg senang bersama kita..pernah xkita semua alami,seorang sahabat,apabila kita susah,kita ditinggalkan mereka...apabila senang,mereka bersama kita..dunia ini,susah bagi kita utk mencari kawan yg sempurna yg susah senangnya bersama kita...kan?

Sama2lah kita muhasabah diri kita,kita lakukan intra personla communication...lakukan cognitive,understanding oneself..adakah betul ape yg kita lakukan skg nie atau x..

Antara 2 cinta yang inginku miliki :
Cinta insan & Cinta Illahi
Pasti yg utama ialah cinta Illahi
kerana cintanya adalah cinta yang hakiki

Antara 2 insan yang inginku miliki :
Kekasih hati & sahabat Sejati
Pasti yang utama ialah sahabat sejati
kerana setianya sukar ditemui..
jd,carila cinta Illahi n sahabat sejati
Share

Wednesday, August 13, 2008

Minggu Cuti Di Kampung

Assalamualaikum....

2/8/08 ari tu syah blk kg..well,memng letih sgt..ari tu kena handle bas sbyk 5 buah bas..
Byk gak masalah yg timbul mlm tu...bukan masalah dr pihak pengurusan,tp tiada kerjasama dr student sendiri..memng letih..huhu..

balik kg syah mcm xcuti pun..tiap2ari mesti ade kerja yg perlu dibuat...ade pi makan umah sedara mara...jumpa nenek,mak sedara n lain2...boleh dikatakan tiap2 ari syah kuar umah..yg paling sedih bila ari keetiga cuti,abg fadli UNIC msj syah..dia ajak syah pi kl untuk teman dia show kat UM...nape sedih??sebb ari tu syah demam teruk..pi check kat KBMC...so doc amik darah untuk dipastikan tiada ape2 kat syah...well,result dah amik,xnk citer la ape keputusannya...huhu...dahla xdpt pi show UNIC,demam panas lak tu...

Kebah je demam,syah kuar kb ag...meeting ngan lajnah perhubungan luar Perdana...ye la,nk hanle bas untuk balik ke Uia plak...6 buah bas tau..tension..ari balik pada pagi ahad tu(10/8/08) memng meletihkan...lebih letih dr time nk balik ke kb..bukan ape...sepatutnya semuanya berjalan lancar koz kami ajk dah susun n wak perancangan rapi..tp penumpang2 wak hal..mrk nak naik di pertengahan jalan tanpa memaklumkan kepada pengurus (perdana)..jd berlaku kekalutan la pagi tu..dah la bas semuanta datang lambat...kena plak ade bas yg rosak..syah la yg kena naik bas rosak tu..kul 11.30 berbertolak.pagi lak ade parent yg marah kat pengurusan syah..nasib baik papa ade..terus backup syah n menguncikan mulut parent tu...huhu.

alhamdulillah semuanya dah settle..ade permintaan ag dr parent2 agar syah yg handle bas untuk balik ke kelate raya nnt koz mereka percayakan syah...alhamdulillah...ini la gambar2 syah time cuti...xde kerja...haha..

wssalam







Share