♥ SeGalanyA AdA ♥

WelcOme To My Blog SEGALANYA ADA ThanKs For VisitiIng My BloG Dont Forget to give YoUr Comment by Syah Segalanya Ada

Koleksi Video Show syahman

Saturday, December 20, 2008

Luahan hati kecilku.....

Assalamualaikum wbt...

13 DEc 2008
-11.40 am-

Hari ni man akan mengikuti satu program ghatering kat shah alam...jd
pagi2 td,kena turun la dr nilai...man bukan nk citer tntg prgm tu,tp nk
citer suatu benda yg btul2 wak man terpikir akan tentangnya..tentang
KASIH SAYANG ALLAH...

1st man turun dr mahallah man,benda man tgk ialah
langit..MasyaAllah,begitu indahnya langit nun jauh di atas sana,biru
warnanya..terasa diri ini ingin mencapai,menyentuh atap bumi
itu..kelompok2 putih yg menghiasi lantai biru itu menambahkan lagi
keunikan dunia ini..itu br lapisan pertama.terbayang pula lapisan
kedua langit yg dicoretkan oleh Allah didlm kitabNya yng mulia..terasa
diri ini begitu kerdil terhadapNya..

Perjalanan man bermula dengan menaiki sebuah teksi..teksi yg man naiki
itu,pemandunya india..dlm borak2 dgn dia,dia bercerita serba sedikit
tntg kehidupannya tiap2 ari..Bangun pagi2 dia akan kejutkan anak2nya
utk bersembahyang (tuhan mrk la)..kemudian isterinya akan menyediakan
sarapan utk diri n anak2nya..selepas dr tu dia akan kuar ke ktm nilai
utk mencari rezeki..seawal 7pg..ape yg man ingin kisarkan
disini,seorang bapa yg mencari rezeki kais pagi makan pgi,kais petang
makan petang,utk anak2 n isterinya,yg berkorbang masanya rehatnya utk
memastikan keluarganya senang lenang..disamping sibuk memandu kesana
sini,xpenah lekang dr pandangannya utk mengingatkan ahli keluargnya
utk sembahyang...bagaimana ngan kita?penah ke kita berkorban utk ahli
keluarga kita?

naik aje ktm menuju ke kl sentral,man sempat berborak dgn seorang
hamba Allah ini..dlm perbualan pertama,ternyata dia juga seorang
pelajar,orang berasal dr kl.dlm perjalanan tu,tiba2 dia mengukir kata
'cantiknya rumah kayu tu,mesti tenang dok kat umah tu,ade mak ada
ayah,ada atuk ade nenek,mesti hepi gila2..'....man memberanikan diri
utk bertanyakan taentang dirinya tu..bermulala kisah tntg hidupnya..dr
kecik ag dirinya hidup dibesarkan oleh neneknya,ayahnya sibuk bekerja
kesana sini,xpenah nk ade kat umah..ibunya pula,ikut bersama2
ayahnya..dia amat jarang sekali bersua muka dgn atuk n nenek sebelah
ayahnya,yg dia kenal,nenek sebelah emaknya.kasih sayang,dr
neneknya..dia xpernah rasa kehidupan dikampung...
man bersyukur kerana dikurniakan ibu bapa yg begitu mulia terhapad
man,yg menjaga anak2nya lbih dr segala2nya...

sampai di Klsentral,man mencari tempat sesuai utk makan.sedang man
menjamu selera,man meneliti setiap ragam manusia yg ade disni..ade yg
ketawa,ade yg masam muka,ade yg jeling2,ade yg pandang2,ade yg bawa
beg besar,ade yg bawa beg kecik..masing2 dgn urusan hidup
masing2..bila dinilai secara mendalam,masing2 mempunyai simbol n makna
tersendiri..dr sudut pandangan mimik muka,ade yg ngah tension..bila
man lihat wajah2 mereka ini,terasa bersyukur di dlm ati kerana
dikurniakan rezeki sebanyak ini...tiada halangan utk meneruskan
kehidupan ini.kerana dlm hidup man ini,sentiasa disokong oleh keluarga
yg dicintai...

skg man sedang duduk di dpn balai ketibaan KLIA,menunggu kenderaan
menjemput man..sambil tu jari jemari ini pantas mentafsir isi hati utk
dikongsi dgn semua...bersama2la kita menghargai ape yg telah kita
kecapi sekrang ini..sekiranya tidak dihargai,kelak kita akan
rugi,menyesal berpanjangan,menangis tiada lagunya...kita seharusnya
bersyukur krn dimudahkan urusan olehNya jika nk dibandingkan dgn insan
yg lain...

KU berSyukur KehadratMu yg Allah diatas Kurniaan nikmat yg Tak
TerhiNgga Ini.....

AMIN....

Wsalam...


Coretan hati,
Syahman...............
Share

Monday, December 15, 2008

GatherIng NICE

HAVE A NICE DAY WITH NICE

Assalamualaikum w.bt....
14/12/2008

weekend lepas syah isi dgn sebaiknya..syah join program gathering kumpulan NICE bertempat di Taman Pertanian Malaysia,Shah Alam..Alhamdulillah semuanya anggota Nice ade disana melainkan Taqie yg mengikuti program di Kelantan.

Banyak gak aktivti yg dijalankan sprt LDK, mini showcase,barbeque,night walk,explore race and NICE in Person..yg penting mandi kolam..hik3...petang tu kami diagihkan kepada 3kumpulan..syah satu kumpulan ngan Safwan..byk gak la yg kami tukar2 citer ptg tu dlm LDK.lepas solat asar,ade perbincangan dlm kumpulan utk mini showcase mlm nnt..group syah mempersembahkan pentomin sajak.group afiq n izwan,berlakon...pape hal,semua nya sempoi...sblm mini showcase,ade pengisian rohani skit..lepas maghrib..fuh,punya la kami menangis semua.yela,diungkap kembali kisah lama...cerita tntng kasih sayang seorang ibu...sedihla..then lepas isyak br kami start next program...ni la gmbr2nya

Safwan as a Fasi

Sebelum n Selepas pengisian Rohani

Group Safwan
Group Izwan
Group Afiq

After that,syah lak dijemput utk membuat persembahan nasyid..oleh sbb xready langsung,syah pun ajak la Ihsan(ex Aeman) n Safwan utk sama2 menyanyi..lagu pe?lagu Jalinan..later on NICE mula beraksi dgn lagu Delusi Ummi n Syukurlah

abis semua abis skali ngn berbeku tu,bermula aktiviti yg menakutkan..NIght walk..sowg2 kena jalan malam tu..mlm tu ade budak yg jatuh koz terkejut,ade yg menjerit..syah relax je..owg laki..tp yg paling best,Safwan..kitaowng laki dah gerak dl,dia yg peserta akhir skali..kitaorng nk kejutkan dia..tp yg paling melucukan,dr starting checkpoint,dia bley lari kejar budak2 girl yg dilepaskan sebelum dia..'penunggu' 2nd checkpoint pun xsempat nk bg kejutan kat dia..dia punya sprint punya la laju..hahaha..Safwan2...

keesokan harinya ade explore race..letih la gak koz kena naik bukit,kena lari ag.mcm2..xdpt nk citer kat sini koz best sgt2..memang konfom letih sgt2 explore race tu..yg pastinya,syah group no 1 yg siap semua tugasan.hik4..last skali aktiviti,penyampaian hadiah..semuanya yg hadir dihargai..semua group dapat hamper..mrk yg dtg awal,dapat hadiah.mrk yg sempoi,pun dpt hadiah..

Pape pun,prgm ni bley la tahan..wpun byk kekurangan tp bley ditime koz ni 1st pgrm anjuran nazz..Well done NICE..
Share

Wednesday, December 10, 2008

.....SELAMAT HARI RAYA EIDILADHA....

8/12/2008
Tanggal jatuhnya hari raya haji ataupun hari raya qurban ataupun hari raya aidiladha..Ape makna Hari Raya Haji?menurut
Abdullah(roomate ambo),bercakap berkenaan kisah nabi Ibrahim and nabi Ismail..kisah pengorbanan yg tiada tandingnya..kisah ketaatan kepada Allah yg Maha Agung..
jadi ape lak makna Raya ni bg kita lak?adakah sekadar balik raya ataupun sekadar nk penuhi permintaan orang tua kita...

Raya ari tu memang best...byk makna n kenangan yg terukir..huhu...Pagi raya tu memang malang ar..sbb tertido..sedar2 kul 8.15pg.nasib baik dah mandi..so terus pakai baju yg mana ade..

pagi tu,syah menerima kunjungan Taqie dr NICE..saje2 mai melawat..yela,raya..n dia invite pi kenduri kahwin umah dia...Chup,bukan dia yg kahwin,tp abang dia..huhu..After that,ape ag,sembelih lembu la..
Muka penyembelih lembu
Ni la mangsa kami pada hari tu
Kena kejar dek Lembu Gila


Pape hal pun,raya tahun ni bestla...kul 11 start abis kul 1..2ekor lembu lak tu..Anyway...

SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA
MAAF ZAHIR DAN BATIN

p/s:sama2 kita doakan agar ibu mdm sally cepat sempuh..Amin....

Share

Tuesday, November 25, 2008

RUBIC CUBE N DE PUZZLE

Assalamualaikum....
25/11/2008

well,ari ni syah nk menceritaka tntg logo yg group syah dah wak..semua ni idea FATIN,DAYAH,AYID..syah sendiri xdpt bg idea sebitu rupa..memang cantik n unik idea mrk..syah just tlg memberi idea n makna yg tersirat dlm logo itu dr segi simbol,warna,nape pilih ni,nape pilih tu..

So,1st time logo kami biasa je..then kami ubah logo spt dibawah ni..cantikkan??

Kami kena present dlm kelas MDM ADIBAH,CCT kelas..overall,syah rasa kami la yg de best koz kami dpt jwb blk kebanyakan soalan yg diajukan..jwpn lak memerlukan critical thinking..so syah memang puas ati...namun,group kami xberjaya koz new comers dlm kelas sayh memilih logo group lain as a winner..logo yg simple..huhu..sedih gak la...yg paling sedih,syah dah wak group syah,kecewa.....syah xtau camne nk baiki keadaan nie..blur...hurm..nthla....nwy,tanx ek my friends...i enjoy to be in ur group..keyla,got to go..WsalamShare

Monday, November 24, 2008

ZOO NEGARA

23/11/2008
8.30 am

pagi2 ag kak kejutkan syah...malas tul nk bgn..mana xnya..syah tido pas subuh..semalaman syah tgk movie..haha..Pagi ahad tu,kami (kak ma n family n me) gerak ke Zoo negara..dah lama syah xpi..yg last skali syah pi kalu xsilap time darjah3 kot..yg pasti time tu syah masih ag kecik..

1st dlm tu,kami naik 'tren' n mengelilingi zoo tersebut..well,byk gak haiwan yg ade dlm tu..terpk plak diminda syah,kenapa kita selalu mempromosikan melawat negara orang sedangkan negara kita sendiri byk khazanah yg mahal.kan?cuba la kita renung2kan diri sendiri n pk..ini kah sumbangan kita terhadap MALAYSIA?

then kami take a walk dlm tu..ni la gambar2 yg sempat diambil ketika disana...enjoy!








Share
SEKITAR BANDARAYA KL

22/11/2008
3.00 pm

Ari tu,kami (andy n I ) went to kl..andy nk pi main futsal ngan DVOM group,so syah nk pi jalan2 ngan Kirey ( Ank YB Mache ) ;-p kami naik tren ktm menuju ke kl..byk ragam yg dpt syah tgk ari tu..byk manfaat yg kita dpt bila kita memikirkan ragam orang nie...

andy turun kat BTS..syah meneruskan perjalanan ke klsentral..sampai je sana,meriah sgt2..rupanya2 ade HARI SENI KL SENTRAL..byk pertunjukan petang tu diadakan utk pengunjung...Antaranya nyanyian bak dr kecik hinggala yg dewasa xkira bangsa melayu or cina or india & also tarian cina n india..Ini menunjukkan bhw kita MALAYSIAN adalah sebuah negara yg aman damai..kita patut bersyukur dgn kedamaian ini..Even org western yg ade ptg tu duduk di hadapan pentas menyaksikan program tu...


ANTARA AKTIVITI DI KLSENTRAL

after that,syah n kirey meneruskan perjalanan yg penuh onak duri tu menuju ke Times Square..huhu...byk yg kami wak..kami pi main boling n tgk wayang yg berjudul GUARDPOST506...yg nk citernya sini ialah bowling..ala,sape ag kalu bukan syah yg juara..haha3. ;-)

nwy andy pun bg saingan gak time 2nd round..dia yg lead time 1st -5th throw..tp syah dpt kejar balik..memng hepi la gak...kul 9 terus balik umah kak ma..huhu

hope next time dpt kuar ag ngan mrk semua...tanxzShare

Friday, November 14, 2008

Minggu Pertama,Semester Akhir,Tahun Akhir.....

Assalamualaikum wbt....

Hari nie Hari Jumaat.14/11/2008 pukul 12 pm....
Syah br je abis kelas Critical & Creative Thinking.....skg nie dok tepi tingkap dlm bilik,mencari2 wireless yg ada...

Minggu pertama nie xla bz sgt..ok jah..1st day syah kena register course n amik timetable..well,bley dikatakan pack gak jadual sem nie..xde hal,bley follow nya..tp yg teruknya subject yg syah amik nie btul2 memerlukan usaha yg kuat..huhu..

1st asgmnt,BMW (Basic Research Methods And Writing Reports)..fuh..memang tough tahap dewa..bley tahan gak complicatednya..skg nie group syah kena cari satu topik yang referencenya ade kat library,yg ade kaitan ngan course syah..

then topik tu kena jdkan lagi lagi n lagi spesifik....huhu...semalam pi consultation..tgk la sample2 report yg student sem lepas wak..fuyooooh...memng mantap ar...terasa gak down skit..tp nasib baik group member saling support menyaport....

Sem ni gak la syah dpt lecturer yg paling strict(tegas) kat uia nie..memang tertekan la jdnya...tp bila difikirkan secara positif,ia untuk kepentingan n kebaikan diri sendiri gak..ko guano???huhu....

well,i just recieve a message from my former lecture in pj...she's leaving this afternoon..i'm a little bit feel lost a person who really2 take care of me here..tp dia selalu bgtau, WALAU JAUH DIMATA,TP KITA PASTI DEKAT DIHATI....rite now,all i can do is pray for her succesfull in her study...yg penting,mdm nell ade ag..nnt nk pi gak umah mdm nell kat gombak tu..huhuhuhu...
Kenangan Terindah (ANDY,MDM NELL,MDM SALLY,SYAHMAN)

keyla,got to go...

Wsalam...
Share

Monday, October 27, 2008

Kisah Kelate

Salam Sejahtera Semua!!


Sambung citer ni...cite BALIK KAMPUNG KELATE!!


well,kisah2 ni syah taip time kat kg la..taip dlm word je.then copy paste terus..yela,nk pi on9 bukan senang kat sini..xde wireless sgt..adepun kat kfc..xkanla nk pi dok bercangkung dpn KFC..hik3..


hurm..memang nyaman bila 1st jejak kaki ke kelate..udaranya bersih,dingin..pa pe pun,syah rasa bertuah sgt..nape ek.ni ha nk citer..


1st day kat kb,syah jd driver papa..kemana saja papa pi,situla syah pi..yg jd syoknya bila papa happening sgt2..suka tgk wajahnya yg tersenyum.ari tu kami pi 'sobek' ataupun ubahsuai keta..keta wira dah kena ubahsuai,pastu keta CRV lak jd mangsa..CRV ni keta che yah la..ala,tukar radio je.hik3


then,syah ask papa nk fon br..second hand punya..papa ok je.jalan punya jalan,stop by kat kedai tlpn.tgk handphone papa yg dibaiki..smbil2 tu papa suh tgk yg berkenan..memang ade yg berkenan,tp time tu xde mood lak nk beli yg baru..jd cancel la..

Ontheway ke next destination,papa ask syah camne wak assgment kalu laptop xde.jd syah citerla kat dia yg syah kongsi ngan kak cah,kakak syah yg ke4.Dia pun terus suh pi kedai komputer..pi beli laptop..ape ag,kami pi la cari.2hari kami wak survey,ask owg tu,ask owg ni..yela takut2 kena tipu...Finally,my new laptop..


ACER ASPIRE 4930

Alhamdulillah..Allah telah beri rezekiNya kat syah..skg syah mudah nk wak kerja,nk on9 n menaip.xyah pi cc dah..tp......bajet pun naik gak la..yela,nk kena jaga laptop bukan senang..kena jaga betul2..nset punya topup pun dah byk membazir.huh!xpe,kita semakin dewasa,tmbah2 lelaki,kena pandai berdikari,pandai menguruskan kewangan..jd ni la masanya..!!!ChaYokkKK!!!!


Anyway,Tanxz PAPA..luv u so much!mwwaaaaaH


Share

GENTING HIGHLAND 2008

Assalamualaikum semua....!!

Pe khabar ek?Hope semua2nya sihat je?syah?Syah sihat je..makin gemuk tau...dah 73KG! Aiyaa...skg ni ngah ikat perut..kontrol makan la... (Ye ke???)hik3 ;-p

Bytheway,coretan kisah ini syah taip time dok holiday kat kg..yela dah abis exam,ape ag,balik kelate la..Hik3.Alhamdulillah exam semuanya leh jwb..dipermudahkan olehNya n berkat doa family syah.tp xgtau la btul semua x.Skg just berserah kepadaNya..Hanya doa je yg mampu mengubah SEGALANYA.

Sebelum cuti ari tu,UIA Nilai mengadakan umah terbuka Aidilfitri.wah!memang bestla.Hari tu makan makanan free je tau..Yg man respeknya,program tu berjalan dgn Grandnya n lancar..tmbh2 melibatkan MB N9.Nwy,masih byk kekurangan dlm prgm tu..tp memang happening la..Kami xlepaskan peluang la nk memakai smart2,pakai bj raya la!!..Makanan ari tu memang disediakan utk 2000org..cukup2.Hope next time leh wak ag..!

Exam Final abis 18hb..ramai kawan2 syah ask syah blk bila,syah bgtau la blk kb lambat skit..krn pe?krn nk pi GENTING HIGHLAND!!!!..Well,kitaorg ( exB2-3-4 dlm 6-7 owg) gerak ke Genting ari isnin..the day after tomorrow final paper..rancangan punya la bgs..kul 8 dah nk gerak dr KL Sentral..ape,syah,paan n daniel je sampai awl..yg lain tersangkut dlm kesesakan org nk pi kerja..jawabnya Delay la...next bas dr Kl kul 11..so kami ubah plan naik kat gombak sentral..kul 9pg dah sampai sana...sampai je,kami belasah nasi lemak..huhu..yela,turun awl2 pg xsempat nk makan..kul 10 kami gerak ke Genting..

Well kat kami sampai sana dlm kul 11. 1st tu xla sejuk sgt..bila naik keta kabel sampai atas sana,fuhhh memng dah menusuk sampai tulung rusuk..ari tu kami main sepuas2nya..Roller Coaster kami naik 4x,Space Shot naik 2x,Flying coaster,bumper car,jalan2 satu Genting n macam2 ag..pendek kata,semua benda dlm tu kami belasah..haha..TupTapTupTap kami blk kul 8..yela,bas akhir kul 8.15..nasib baik sempat..bygkan kul 8 atas keta kabel dr puncak nk ke bawah..ishk2..

Tp yg paling penting,hubungan persahabatan kami makin utuh..kami makin akrab..Hope hubungan ini kekal sampai bila2..U guys are The Best!! SEE U AGAIN GENTING HIGHLAND!!!!



Share

Friday, October 10, 2008

HAri Raya AidIlFitri 2008

Assalamualaikum...

Lama sudah blog syah ni menyepi..hik3..owg bz..kali syah nk citer tntg ape yg jd sebelum raya,time raya n selepas raya..1st,sebelum raya.Sebelum raya syah kena handle bas perdana(anak2 kelantan).5buah bas semuanya..alhamdulillah semuanya berjalan dgn lancr..xde masalah sgt..tp letihnya memang la...syah blk kg pada 26hb..ari jumaat..kami bertolak kul 9pg dr UIA Nilai..alhamdulillah sampai kb kul5 ptg..sampai je kb,syah terus ke HKB(Hospital Kota BHaru),melawat bapa sedara syah yg masuk wad kerana demam panas..borak punya borak sampaila kul 6..terus blk umah utk berbuka puasa ngan nenek..malam pertama memng letih gak..yela,jumpa sedara mara kat umah,pi masjid pun ahli jemaah bertanyakan khbar.alhamdulillah,atleast terjalin hubungan kan..esoknya wak preparation la untuk raya..tp yg sedihnya baju raya tahun nie xsempat siap...so,kenala pakai bj biasa..huhu.

Raya pertama,huhu...bgn lambat..yela,sbb mlm raya kena wak byk keja..subuh dlm bilik je.then bgn kul 8pg..haha.. ;-p tp sbnrnya raya kali ni xsperti raya bg kami sekeluarga..nape ek?hik4..masalah kuargala..xpela,xnk citer la kat sini..private skit..hik4..raya pertama memang letih..ramai sedara mara mai umah..hapening la umah..kul 11 terus kaur umah,pi ziarah kubur mak,pi jalan umah sedara lain lak..

Raya kedua n ketiga xpayah nk citer.kul 9pg dah kuar pi ziarah umah sedara mara yg xdiziarah ag..pi umah kenduri,pi umah besan family n lain2..letihnya xterkira..tp hepi la..bukan selalu pi jumpa mrk.kan?setahun sekali je.. sempat la gak pi umah kak izah n kak tikah beraya..anyway,tanxz ek kak tikah n kak izah koz always help me..bytheway,mtk maaf byk2 kat kwn2 koz xsempat pi beraya umah u all..terutama hazwan n atikah..sowi ek..erm,gambar raya ade gak..kat bawah2 nie.biasa je.





yg paling sengal skali kan,6hb syah ngan kakak2 pi cameron haighland.planningnya pada pg 6hb tu..syah xnk ikut,tp kena paksa..yela,k.wa n k.cah nk pi sgt,tp xkan nk bg diaowng drive sowng2 naik bukit..kak ma xpela ngan abe heeza then balik kl terus.so pi sana semata2 nk beli bunga..aduh.tp sempatla gak jalan2 sana..letih tol..sedy gak xdpt jalan lama2 sgt..masa singkat sgt2.sbb plan pi sehari je.agpun syah kena blk kl 8hb..syah xstudy pa pe pun utk xzem..dok umah xleh study..memang ryaa terus.hik4..

byk gak kenangan dpt sana..mcm2 benda lucu yg jadi.hik3..tp kecian kat adik ariesya,mlm tu dia beku tgn,memng xleh gerak langsung..ape ag,kena panaskan la tgn n bdan dia..yg paling hapi arif la.punya la nakal dia..suka sgt sakat syah n lain2..disana dpt tgk kehidupan owg asli,dpt tgk penduduk berlumba2 utk menrik perhatian pengunjung utk membeli kat kedai mereka n lain2..syah la,ade satu kali tu,tergagap2 cakap speaking ngan tourist..sblm nie xpenah pun..yg syah tau jawab 'yes','sure',no problem',ur welcome' hahaha... ;-p nwy,syah share la skit2 gambar pi cameron ngan my beloved sister..k?ade keja skit skg nie...agpun kena prepare utk exam.selamat enjoy...












Wsalam...Share